Zupa krem z kukurydzy (konserwowej)

4.29 (206 ocen)

  • 40 min

Zupa posiada pyszny, łagodny smak i co najważniejsze - jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani dużych umiejętności. Jej delikatną słodycz przełamałam pikantnymi przyprawami, ale to od Was zależy jak ją doprawicie. Możecie dodać też odrobinkę słodkiej śmietany lub mleka.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 litra wywaru jarzynowego
    1 puszka kukurydzy
    1 cebula
    2-3 łyżki masła/oleju
    papryka słodka
    papryka ostra
    gałka muszkatołowa (odrobinka, do smaku)
    1-2 szczypty kurkumy (opcjonalnie - dla koloru)
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    groszek ptysiowy
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.29 (206 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z kukurydzy (konserwowej) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0x04nmy 1. Cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie masła/oleju.
  • image-2am2ivw 2. Bulion połączyć z kukurydzą (z zalewą) i całość podgotować 10-15 minut.
    Dodać cebulę.
  • image-1xl7gs4 3. Następnie wszystko razem dokładnie zblendować na gładki krem.
    (Można też dodatkowo przetrzeć przez sito.)
    (Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.)
  • image-11n2ksl 4. Zupę ponownie zagotować i doprawić do smaku.

  • 5. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać płatkami migdałowymi i groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować