cosik

zielonakuchniablog

Liczba punktów za aktywność
283
Liczba obserwujących
2

Wyślij wiadomość
Kurczak tikka masala
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 23.08.2019 18:29 opublikował przepis :

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala jest jedną z najpopularniejszych potraw typu kurczak curry. Teorie na temat jego pochodzenia są różne w zależności od źródeł. Gdzie niegdzie możemy przeczytać, że oryginalna receptura miała ona powstać w Delhi w 1947 roku. Z kolei inne źródła podają, że pochodzi ona z Indii Brytyjskich, gdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów smakowych. Jej pierwowzorem mógł być murgh makhni, czyli maślany kurczak – tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach. Jakkolwiek sporne te teorie by nie były, nie zmienia to faktu, że dziś kurczak tikka masala serwowany jest w restauracjach na całym świecie, najczęściej podawany z Chlebkami Naan lub ryżem.

Zapiekanki z szynką i pieczarkami
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 21.08.2019 01:15 opublikował przepis :

Zapiekanki z szynką i pieczarkami

Dziś małe wspomnienie z czasów szkolnych. Czy ktoś pamięta klasyczne zapiekanki z szynką kupowane w budkach w mieście? Zrumienione na chrupko, pełne pieczarek, szynki i roztopionego sera.

Muffinki "zebra" z polewą czekoladową i migdałami
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 21.08.2019 01:15 opublikował przepis :

Muffinki "zebra" z polewą czekoladową i migdałami

Muffinki "Zebra", czyli smaczne, dwukolorowe i szybkie w przygotowaniu babeczki. Do tego podzielne i praktyczne, gdyż z wielką chęcią wskakują do wyprawki do pracy czy szkoły. W wersji lżejszej - bez polewy, smakują równie wyśmienicie.

Sznycle wieprzowe po cesarsku
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 10.08.2019 21:05 opublikował przepis :

Sznycle wieprzowe po cesarsku

Dzisiaj potrawa inspirowana kuchnią austriacką. Pyszne delikatne sznycle wieprzowe (u mnie ze schabu) w połączeniu z kwaśnym sosem z kaparami. Wbrew pozorom bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Kopytka ziemniaczane
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 08.08.2019 01:00 opublikował przepis :

Kopytka ziemniaczane

Kopytka ziemniaczane to kolejna z tych prostych rzeczy, które z odpowiednimi dodatkami tworzą zupełnie nowe i urozmaicone danie. Jakie dodatki do tych klasycznych klusek lubicie? Na słono na słodko? U nas najczęściej pojawiają się z gulaszem lub potrawką, albo z sosem jako dodatek do klasycznego obiadu.

Roladki z karkówki z szynką, kaparami i suszoną cebulką
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 01.08.2019 19:33 opublikował przepis :

Roladki z karkówki z szynką, kaparami i suszoną cebulką

Wszelakie zrazy z mięsa goszczą u nas dość często. Wystarczy kilka charakterystycznych dodatków, by urozmaicić klasyczne mięso. Roladki z soczystej karkówki z charakterystycznym kwaśnym posmakiem marynowanych kaparów, to propozycja nie tylko na odświętny obiad.

Paella Marinera
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 20.07.2019 01:52 opublikował przepis :

Paella Marinera

Proste w wykonaniu i pyszne ryżowe danie z owocami morza i szafranem prosto z Hiszpanii.

Zupa serowa z pulpecikami (z serków topionych)
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 17.07.2019 01:18 opublikował przepis :

Zupa serowa z pulpecikami (z serków topionych)

Serowa to prosty sposób na kremową i sytą zupę. Z dodatkiem grzanek i pulpecików z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Zwłaszcza zimą. Wedle uznania - doprawiona mniej lub mocniej ostrą papryką świetnie rozgrzewa