cosik

zielonakuchniablog

Liczba punktów za aktywność
295
Liczba obserwujących
2

Wyślij wiadomość
Ritterzipfel - ziemniaczane kotleciki z boczkiem i kiszoną kapustą
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 12.10.2019 02:37 opublikował przepis :

Ritterzipfel - ziemniaczane kotleciki z boczkiem i kiszoną kapustą

Dziś zapraszam Was na wycieczkę do Bawarii do spróbowania czegoś, co posmakuje chyba wszystkim fanom ziemniaków, boczku i smażonych rzeczy. Ritterzipfel nazywane są często kluseczkami, chociaż według mnie bardziej przypominają kotlety z ugotowanych ziemniaków. Charakterystyczne w smaku, miękkie i wilgotne smakują nawet na zimno.

Francuskie tosty Croque Madame
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 01.10.2019 23:49 opublikował przepis :

Francuskie tosty Croque Madame

Z dużą ilością sera, beszamelu i sadzonym jajkiem - w sam raz na syte, dające dużo energii śniadanie. Pierwszą wersją tych francuskich tostów były "Croque Monsieur", które później, po dodaniu na wierzch sadzonego jajka stały się tostami "Croque Madame". Obecnie we francuskich kawiarniach dostępne są obie wersje tej smacznej przekąski.

Czerwone curry z batatem i kalafiorem
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 01.10.2019 23:46 opublikował przepis :

Czerwone curry z batatem i kalafiorem

Mam słabość do curry i czasami lubię pokombinować ze składnikami. Tym razem miałam do wykorzystania resztę kalafiora i bataty, co zaowocowało drobiowym czerwonym curry z wyżej wymienionymi warzywami. Pyszne i syte. Polecam podawać z chlebkami naan lub ryżem.

Paprykowe kiełbaski w cieście francuskim
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 26.09.2019 23:58 opublikował przepis :

Paprykowe kiełbaski w cieście francuskim

Ciasto francuskie - chociaż dość tłuste - jest świetnym sposobem na szybką i sycącą przekąskę. Neutralne w smaku pozwala na przygotowanie potraw zarówno na słono, jak i na słodko. Dzisiaj proponuję pieczone kiełbaski, które nadają się zaróno do podania na ciepło, jak i do zapakowania "na wynos" w wersji ostudzonej.

Kanapka na ciepło z chrupiącym boczkiem, salami i cheddarem
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 21.09.2019 01:00 opublikował przepis :

Kanapka na ciepło z chrupiącym boczkiem, salami i cheddarem

Z cyklu "kanapki na ciepło" dziś zupełnie nieamerykańsko. Za to kanapka wedle życzenia drugiej połówki. "Chcę kanapkę z tym, tym, tym i tym" zaowocowało bardzo smacznym połączeniem. Prosta w przygotowaniu duża porcja energii sycąca na bardzo długo ;-)

Dyniowe racuchy na słodko
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 21.09.2019 00:48 opublikował przepis :

Dyniowe racuchy na słodko

Sezonowe dyniowe placki. Wychodzą smaczne i wilgotne. Świetnie pasuje do nich zarówno cukier puder, jak i sos jogurtowy lub miód.