cosik

zielonakuchniablog

Obserwujących: 8

 
Wiadomość
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 06.04.2021 21:48 opublikował przepis:

Jajka faszerowane z pieczarkami

Chociaż Święta Wielkanocne już za nami, pozostał jeszcze jeden przepis na jajka do opublikowania. W ten sposób przygotowanych jajek nigdy nie brakowało w moim rodzinnym domu. W tym roku zatęskniłam za tym smakiem, więc znalazły się także na naszym stole
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 06.04.2021 21:46 opublikował przepis:

Jajka faszerowane z tuńczykiem

Chociaż jajka faszerowane kojarzą się głównie z Wielkanocą - świetnie sprawdzają się jako przystawka na różne okazje. Błyskawiczne w przygotowaniu, z dodatkiem tuńczyka z puszki i szczypiorku stanowią świetną bombę białkow
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 27.03.2021 20:00 opublikował przepis:

Dynamite Sandwich - pikantna kanapka na ciepło z wołowiną

Dziś prezentuję pikantną kanapkę prosto z Woonsocket w USA. Mielona wołowina w towarzystwie papryk, cebuli i pomidorów z puszki - połączenie dość klasyczne - ale z dodatkiem płatków chili i dużych mega miękkich bułek typu "paluch" (sub) zaspokoi głód niejednego fana dobrze przyprawionych dań.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 07.10.2020 20:12 opublikował przepis:

Cytrynowe krewetki z makaronem ryżowym i mini kukurkami

Gotowane krewetki, cytryna i pietruszka to zawsze udany przepis na smaczny posiłek. To błyskawiczne, proste i w miarę lekkie danie można przygotować zarówno na obiad, jak i kolację.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 16.09.2020 21:39 opublikował przepis:

Makaron z kurkami i suszonymi pomidorami

Sezon na kurki to jeden z moich ulubionych. Te niepozorne grzyby można wykorzystać na tak wiele sposobów, że nigdy chyba mi się nie nudzą. Dziś dobrały się z suszonymi pomidorami i w towarzystwie makaronu dostarczyły nam energii na cały dzień.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 12.09.2020 12:25 opublikował przepis:

Penne all'arrabbiata

Klasyczny i prosty, ale za to pyszny makaron. Pachnące pomidorami, sycące i tak szybkie i banalne w przygotowaniu, że nawet najbardziej zabiegane osoby znajdą czas na jego przygotowanie.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 29.08.2020 13:30 opublikował przepis:

Chili dog

Hot dog z wołowym chili? Dlaczego nie? Mięsna masa świetnie uzupełnia ciepłą kiełbasę, dodaje charakterystycznego pikantnego smaku i zmiękcza bułkę. I nic więcej nie potrzeba.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 24.08.2020 22:02 opublikował przepis:

Fajita

Fajita jest jedną z tradycyjnych i najbardziej popularnych potraw kuchni Tex-Mex. Składa się przede wszystkim z krojonego w paski mięsa przygotowanego na patelni i serwowanego w tortilli. Najczęściej w towarzystwie papryki i cebuli, ale spotkać można także z dodatkiem guacamole, pico de gallo (charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej a'la sałatka-sos w postaci drobno pokrojonych pomidorów z cebulką i kolendrą, często także z jalapeno, serwowana jako dodtek do różnych dań, jak. np. taco, czy burrito) , sera czy pomidorów.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 14.08.2020 18:30 opublikował przepis:

Amerykańska kanapka Sloppy Jessica

Bardziej urozmaicona wersja kultowej kanapki Sloppy Joe, z dodatkiem makaronu w sosie serowym
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 28.07.2020 14:40 opublikował przepis:

Wytrawne owsiano-żytnie muffinki ze szpinakiem i kukurydzą

Proste i wytawne muffinki. Z dodatkiem rozdrobnionego szpinaku i kukurydzy wyszły puszyste i wilgotne, w sam raz do kolacji z jajkami. Do środku można również dodać po mini kulce mozarelli.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 28.07.2020 14:40 opublikował przepis:

Wytrawne owsiano-żytnie muffinki ze szpinakiem i kukurydzą

Proste i wytawne muffinki. Z dodatkiem rozdrobnionego szpinaku i kukurydzy wyszły puszyste i wilgotne, w sam raz do kolacji z jajkami. Do środku można również dodać po mini kulce mozarelli.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 26.07.2020 18:32 skomentował:

Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem

Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 15.07.2020 15:10 opublikował przepis:

Hummus z ciecierzycy ze słodką papryką

Klasyczna pasta z ciecierzycy
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 12.07.2020 19:08 opublikował przepis:

Tofucznica z suszonymi pomidorami i curry

Wegańska wersja jajecznicy. Z dodatkiem suszonych pomidorów i curry to po prostu rewelacja. Świetna opcja dla osób, które nie przepadają za naturalnym smakiem tofu, gdyż rewelacyjnie przechodzi smakiem charakterystycznych dodatków.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 30.06.2020 17:29 opublikował przepis:

Paella valenciana

Pora na kolejną klasyczną paellę. Dziś specjalnie dla osób, które nie przepadają za owocami morza. Paella valenciana jest bowiem przygotowywana z mięsem i warzywami. Delikatny kurczak i królik w towarzystwie karczochów, fasolki i szafranu. Sezonowo paella valenciana może zawierać także bób, zielony groszek i/lub paprykę.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 27.06.2020 23:50 opublikował przepis:

Polędwiczka wieprzowa w azjatyckim stylu

Aromatyczna i soczysta polędwiczka w azjatyckim stylu
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 23.06.2020 22:16 opublikował przepis:

Chałka drożdżowa z kruszonką

Zarumieniona z wierzchu, a puszysta w środku. Sama w sobie wychodzi mało słodka, za to dodatek dużej ilości słodkiej kruszonki przyjemnie równoważy wrażenie. Świetnie sprawdza się z kubkiem mleka lub posmarowana masłem i dżemem, czy z plasterkiem żółtego sera.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 20.06.2020 16:02 opublikował przepis:

Chicken saag

Chicken Saag jest jednym z klasycznych indyjskich curry. Wyróżnia się dodatkiem szpinaku i często śmietany.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 18.06.2020 12:08 opublikował przepis:

Pasta z czerwonej soczewicy z papryką i sardynkami

Aromatyczna pasta kanapkowa z soczewicą i warzywami wraz z dodatkiem sardynek w oleju stanowi pełnowartościowy i pyszny dodatek do świeżego pieczywa, krakersów, czy grzanek.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 16.06.2020 15:00 opublikował przepis:

Fideos a la marinera

Lato już praktycznie w pełni, więc pora na kolejną potrawę wprost ze słonecznej Hiszpanii. Fideos a la marinera, to druga obok paelli klasyczna i prosta w przygotowaniu potrawa. Krótki makaron z owocami morza i przyprawami, który właściwie robi się sam.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 14.06.2020 13:56 opublikował przepis:

Krewetki z brzoskwiniami i pistacjami

Owoce morza na zimno, w wersji przystawkowej lub po prostu lekkiego posiłku. Duże delikatne krewetki w towarzystwie świeżej brzoskwini komponują się rewelacyjnie.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 12.06.2020 00:25 opublikował przepis:

Pałki kurczaka z bobem, karczochami i zielonym groszkiem

Dużo warzyw, dużo białka. Sycąco, zdrowo i odżywczo.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 06.06.2020 13:32 opublikował przepis:

Paella negra

Dziś po raz kolejny zabieram Was w podróż do Hiszpanii. Paella jest właściwie moją ulubioną hiszpańską potrawą. Do tego lekka i prosta w przygotowaniu. Poprzednim razem pojawił się przepis na klasyczną Paella marinera, tym razem pora na kolejną najbardziej popularną - paellę negrę, czyli z dodatkiem owoców morza i tuszu z kałamarnicy.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 02.06.2020 14:04 opublikował przepis:

Warstwowy shab po cygańsku

Kiedy znudzą już się panierowane kotlety, zrazy, czy schab w sosie - warto dla odmiany wypróbować schabu po cygańsku. Choć przez dodatek dużej ilości sera i majonezu nie należy może do najlżejszych potraw - tak zapiekana wieprzowina z cebulą i marchewką pod taką kremową pierzynką, to bardzo miła odmiana.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 31.05.2020 21:01 opublikował przepis:

Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem

Pachnący i słodki, a jednocześnie dość odżywczy.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 29.05.2020 17:27 opublikował przepis:

Polędwiczka wieprzowa faszerowana cheddarem z jalapeno i otulona wędzonym boczkiem

Przepyszna i aromatyczna opcja przygotowania polędwiczki, idealna dla osób, które lubią nutę pikantności. Wypełniona serami i marynowanym jalapeno, które po rozkrojeniu są płynne i wydostają się tworząc aromatyczny sos.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 25.05.2020 19:56 opublikował przepis:

Mango lassi z mlekiem

Lato już praktycznie czuć w powietrzu w pełni. Pora rozpocząć sezon na orzeźwiające koktajle. Najlepiej od jednego z moich ulubionych, jakim jest indyjskie Mango Lassi. Tradycyjne lassi jest bardziej słone niż słodkie, często przyprawione chili. Jednak na całym świecie największą popularność zdobyło to słodkie, z dodatkiem owoców, wody różanej, cytryny, cukru lub miodu i przypraw.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 23.05.2020 22:09 opublikował przepis:

Lasagne (Lazania)

Tradycyjne lasagne wywyodzi się ze średniowiecznego Neapolu. Chociaż jeszcze wówczas przepisy różniły się od obecnie znanej zapiekanki. Płaty makaronu przekładane były plasterkami lokalnej kiełbasy, smażonymi klopsikami, jajkami na twardo, mozarellą i ricottą. Obecną formę tej potrawy przypisuje się północnym Włochom, zwłaszcza regionie Emilia-Romagna.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 20.05.2020 16:26 skomentował:

Miodowo-musztardowo-czosnkowa polędwiczka wieprzowa

Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 20.05.2020 16:26 skomentował:

Miodowo-musztardowo-czosnkowa polędwiczka wieprzowa

Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 20.05.2020 13:14 opublikował przepis:

Ratatouille

Tę prowansalską potrawę chyba każdy kojarzy. Zwłaszcza z popularnej kreskówki w wersji ozdobnej w plasterkach. Ratatouille to nic innego jak duszone warzywa z ziołami. Często są przygotowywane po prostu z warzyw krojonych w kawałki. Chociaż czywiście soczyście kolorowa opcja poprzekłądanych plasterków jeszcze bardziej pobudza apetyt. Ratatouille wywodzi sięz Nicei. Samo słowo ratatouille pochodzi od prowansalskiego ratatolha, i odnosi się do francuskiego ratouillera i tatouillera, form czasownika touillera, co oznacza „zamieszać”.

Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 15.05.2020 14:19 opublikował przepis:

Babka cytrynowa z lukrem

Intensywnie pachnąca cytryną, puszysta i wilgotna babka idealna.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 13.05.2020 13:44 opublikował przepis:

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Chyba najprostszy sos z możliwych z zapasów, które zawsze znajdę w szafce. I paradoksalnie robię go dość często. Kwaśny smak oliwek z pomidorami, tuńczykiem z puszki i cebulą to bardzo zgrane towarzystwo.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 11.05.2020 16:56 opublikował przepis:

Makaron w sosie z bakłażanem, papryką i rodzynkami

Bezmięsne makarony to jest to! Uwielbiam bawić się smakami i łączyć słone ze słodkim. Dziś proponuję makaron z przepysznym warzywnym sosem z dodatkiem miodu i rodzynek.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 09.05.2020 13:06 opublikował przepis:

Chili pomarańczowa polędwiczka wieprzowa

Dziś postanowiłam połączyć smak świeżych pomarańczy z nutą ostrej chili. Polędwiczka wychodzi pachnąca i soczysta i nie wymaga marynowania
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 03.05.2020 21:56 opublikował przepis:

Faszerowane kajzerki

Faszerowane kajzerki to dobry sposób na urozmaicenie śniadania, czy kolacji, jak i wykrozystanie nie do końca świezych już kajzerek. Dowolność składników, które można umieścić w środku pozwala także na dopasowanie zestawu smaków do swojego gustu kulinarnego.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 29.04.2020 15:40 opublikował przepis:

Żytnie muffinki z otrębami i suszonymi pomidorami

Żytnie, pachnące, świetne do "zagryzania". Do podania z zupą, sałatką, pastami czy przystawkami.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 25.04.2020 18:26 opublikował przepis:

Wołowe medaliony z kremowym sosem pieczarkowym

Proste, krótko smażone medaliony z chudej wołowiny w towarzystwie niesamowitego kremowego sosu pieczarkowego z dodatkiem musztardy i wina to świetny sposób nie tylko na weekendowy obiad. Mięso nie wymaga marynowania, a przygotowanie sosu trwa zaledwie kilka minut.
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 18.04.2020 15:33 opublikował przepis:

Miodowa-maślana poledwiczka wieprzowa

Cudownie soczysta i aromatyczna polędwiczna poadawana ze skarmelizowanym sosem. Nie wymaga długiego marynowania, więc jest gotowa już w 30 minut. Rewelacyjnie pasuje do ziemniaczanego puree i smażonych (pół)talarków.

To może cię zainteresować