cosik

zielonakuchniablog

Liczba punktów za aktywność
305
Liczba obserwujących
3

Wyślij wiadomość
Pesto sałatka z tortellini i szpinakiem
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 23.11.2019 13:30 opublikował przepis :

Pesto sałatka z tortellini i szpinakiem

Lubię sałatki z tortellini. Świetnie nadają się do lunch boxa i wzięca do pracy czy na wycieczkę. Dziś proponuję mięsne tortellini w towarzystwie pesto i świeżego szpinaku.

Baba ganoush - pasta z pieczonego bakłażana
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 20.11.2019 16:04 opublikował przepis :

Baba ganoush - pasta z pieczonego bakłażana

Baba ganoush, czyli kremowy dip z pieczonego bakłażana pochodzący wprost z Libanu. Podawany jako przystawka świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami, krakersami czy pieczywem. Przygotowany w wersji nieco gęstszej sprawdzi się także jako smarowidło do kanapek.

Burritoski - wołowe pulpeciki z ryżem i ajwarem
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 15.11.2019 20:22 opublikował przepis :

Burritoski - wołowe pulpeciki z ryżem i ajwarem

Burritoski to prosty sposób do wykorzystania mielonej wołowiny. Inspirowane kuchnią śródziemnomorską i meksykańską przypadną do gustu każdemu wielbicielowi pikantnej kuchni. Gęsty aromatyczny sos po pulpecikach świetnie nadaje się także do późniejszego wykorzystania do makaronu czy zapiekanek.

Chutney z czerwonej cebuli
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 11.11.2019 23:31 opublikował przepis :

Chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli to świetny dodatek do soczystych mięs. Słodki i charakterystyczny w smaku idealnie zgrywa się z wołowiną i wieprzowiną, ale sprawdzi się także w towarzystwie drobiu.

Naleśniki z brokułami i serem lazur
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 11.11.2019 23:33 opublikował przepis :

Naleśniki z brokułami i serem lazur

Naleśniki to kolejna z tych potraw, w których ogranicza nas tylko wyobraźnia w kwestii farszu. Proste placki z mąki, mleka i jajek można zamienić w pyszności zarówno wytrawne, jak i na słodko. Osobiście nie przepadam za tymi drugimi. Za to jeśli chodzi o wytrawne, przygotowuję dość często. Tym razem trafiło na brokuł i ser pleśniowy. Pyszne i charakterystyczne w smaku połączenie, to świetna propozycja na obiad, jak i kolację.

Naleśnikowe krokiety z mięsem i pieczarkami
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 11.11.2019 23:30 opublikował przepis :

Naleśnikowe krokiety z mięsem i pieczarkami

Chrupiące i smaczne krokiety naleśnikowe świetnie nadają się do podania z gorącym rosołem lub klarownym barszczem, ale i jako samodzielne danie z dodatkami typu ziemniaki, sos i surówka. Tanie i proste w przygotowaniu urozmaicą każdy obiad.

Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 01.11.2019 14:59 opublikował przepis :

Naleśniki z brokułami i serem lazur

Naleśniki to kolejna z tych potraw, w których ogranicza nas tylko wyobraźnia w kwestii farszu. Proste placki z mąki, mleka i jajek można zamienić w pyszności zarówno wytrawne, jak i na słodko. Osobiście nie przepadam za tymi drugimi. Za to jeśli chodzi o wytrawne, przygotowuję dość często. Tym razem trafiło na brokuł i ser pleśniowy. Pyszne i charakterystyczne w smaku połączenie, to świetna propozycja na obiad, jak i kolację.

Kurki w śmietanie
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 30.10.2019 13:51 opublikował przepis :

Kurki w śmietanie

Kremowy, aromatyczny sos może stanowić osobne danie, jak i dodatek do obiadowego mięsa.

Chorwackie penne po marynarsku
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 23.10.2019 01:14 opublikował przepis :

Chorwackie penne po marynarsku

Dzisiaj przenosimy się do Chorwacji. Na najbliższy obiad lub kolację proponuję penne po marynarsku prosto ze Środkowej Dalmacji. Chociaż wygląda skromnie - w smaku jest bardzo intensywne i charakterystyczne.