cosik

zielonakuchniablog

Liczba punktów za aktywność
266
Liczba obserwujących
2

Wyślij wiadomość
Frittata ze szparagami i pomidorami
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 26.06.2019 10:29 opublikował przepis :

Frittata ze szparagami i pomidorami

Włoskie słowo frittata wywodzi się ze słowa friggere i ogólnie oznacza „smażone”. O ile do połowy lat pięćdziesiątych termin ten był używany do każdej formy smażonych na patelni jaj, tak później stał się określeniem tzw."omletu z otwartą powierzchnią". Od klasycznego omletu frittata różni się tym, że podawana jest jako płaski placek ze składnikami w środku i zapiekaną powierzchnią. Dowolność dodatków pozwala na stworzenie pełnowartościowego i smacznego dania. Dziś proponuję zielone szparagi i pomidory.

Kotlety z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 25.06.2019 00:18 opublikował przepis :

Kotlety z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

Panierka z płatków kukurydzianych to chyba najłatwiejszy sposób na chrupiącego i soczystego kurczaka. W ten sposób można przygotować zarówno kotlety w ramach obiadowego posiłku, jak i filet pokroić w cieńsze paski i w ten sposób uzyskać "paluszki" do maczania w sosie.

Coca de Sant Joan, czyli hiszpański drożdżowy placek na Noc Świętojańską
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 23.06.2019 01:07 opublikował przepis :

Coca de Sant Joan, czyli hiszpański drożdżowy placek na Noc Świętojańską

O Nocy Świętojańskiej każdy chyba słyszał. W każdym zaś kraju obchodzona jest inaczej. W Hiszpanii, w regionie Katalonii, gdzie obecnie mieszkam nie brakuje oczywiście fiest, ognisk, pochodów i innych hulanek. W wieczór 23 czerwca nie może także zabraknąć tradycyjnego placka, tzw. coci. Pachnące drożdżowe ciasto udekorowane głównie karmelizowanymi owocami, cukrem i orzeszkami piniowymi, chociaż spotkać można wersje z wzorami z kremu tortowego lub kremu katalońskiego.

Ostry sos chili pomidorowy na ciepło
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 22.06.2019 13:17 opublikował przepis :

Ostry sos chili pomidorowy na ciepło

Wystarczy zerknąć na historię moich wpisów żeby zauważyć, że mam w domu wielbiciela sosów i pikantnego jedzenia. Tym razem poszukiwaliśmy sosu na ciepło do maczania serowych chlebków naan, ale innego niż indyjski. W ten sposób powstał właśnie poniższy sos chili pomidorowy. O dość rzadkiej konsystencji z lekko wyczuwalną słodko-kwaśną nutą.

Langosz (bez ziemniaków)
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 18.06.2019 01:27 opublikował przepis :

Langosz (bez ziemniaków)

Kolejny raz zapraszam na małą podróż kulinarną. Tym razem na Węgry. Langosz jest chrakterystyczną potrawą w tym kraju. Placek z drożdżowego ciasta smażony na glębokim tłuszczu podawany jest z kwaśną śmietaną i tartym żółtym serem. Odchodząc od tradycyjnej formy - szczerze polecam także spróbowanie z dodatkiem różnych sosów, masłem czosnkowym, śmietaną i cukrem czy szynką, boczkiem i podsmażoną cebulką.

Kapsalon
Użytkownik zielonakuchniablog w dniu 11.06.2019 18:35 opublikował przepis :

Kapsalon

Kapsalon to nic innego, jak Holenderski fastfood, który pierwszy raz został zaserwowany w Rotterdamie w 2003 roku. To tradycyjnie serwowane w aluminiowych jednorazowych foremkach danie z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi frytek i sosu czosnkowego.