Zupa dyniowa z grzankami

4.39 (185 ocen)

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób

Jesienną porą często w moim domu gości zupa z dyni, jest pyszna, rozgrzewająca i sycąca. Najlepiej smakuje mi podana z grzankami czosnkowymi.

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1,5 kilograma dyni Hokkaido
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 batat
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    3 litry rosołu
    Sól, pieprz
    Papryka chili
    Słodka papryka
    1 łyżka oleju kokosowego
    Grzanki czosnkowe
Wystaw ocenę:

4.39 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa krem z dyni

Zupa dyniowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, na patelni roztapiamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Marchewką, pietruszkę oraz batata obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i razem smażmy przez 10-15 minut. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone warzywa i wlewamy rosół. Gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką i chili. Całość miksujemy za pomocą blendera, zupę przelewamy na talerz i posypujemy grzankami czosnkowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować