Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi. Delikatna i pyszna

3.54 (513 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jest delikatna, mięciutka i przepyszna. do jej zrobienia potrzeba mało składników, i zawsze wychodzi.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm***

    ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***

    CIASTO

    3,5 szklanki mąki pszennej tortowej

    250 g zimnego masła lub margaryny

    5 łyżek cukru

    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    5 żółtek

    3 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%

    PIANKA

    5 białek + 1/2 szklanki cukru

    MASA JABŁKOWA

    2,5 kg jabłek

    2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

3.54 (513 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi. delikatna i pyszna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dajemy składniki na ciasto-masło powinno być zimne i pokrojone na małe kawałeczki. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części.

    Jedną dajemy do woreczka i do zamrażarki a drugą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy około 7 minut.

    Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i prażymy ok 15 minut mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły.
    Do jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo 0,5 szklanki cukru i miksujemy do uzyskania błyszczącej piany. Pianę wykładamy na jabłka. Na pianę trzemy ciasto, które było w zamrażarce.
    Szarlotkę wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy o 40 minut na złoty kolor. Studzimy i wstawiamy do lodówki i gotowe.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować