Kremowa zupa dyniowa z prazonym słonecznikiem

4.98 (196 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jesień sprzyja dyniowym smakołykom, a z dyni wyczarować można bardzo dużo potraw. Jednak najpopularniejszą potrawą są rozgrzewające zupy z dyni.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido
    2 łyżki masła 82%
    2 małe cebule
    2-3 ząbki czosnku
    1 duży pomidor
    sól i pieprz do smaku
    0,5 łyżeczki papryki słodkiej
    0,5 łyżeczki bazylii
    0,5 łyżeczki oregano
    0,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
    1-2 łyżeczki octu
    1 łyżeczka cukru
    100 ml śmietany 30%
    100g pestek słonecznika
Wystaw ocenę:

4.98 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni Krem

Kremowa zupa dyniowa z prazonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynia 1. Dynię myjemy z wierzchu. Następnie przecinamy na pół i wydrążamy pestki i włókna.
  • dynia 2. Oczyszczoną dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy ze skórki. Obraną dynię kroimy w średnią kostkę.
  • cebula 3. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję obraną i pokrojoną cebulę i czosnek.
  • Krem z dyni 4. Następnie dodaję pokrojoną dynię.
  • Marta Ryżek-Kalkowska Krem z dyni 5. Dolewam gorącej wody tyle aby zakryć dynię. Gotuję do miękkości na wolnym ogniu.
  • krem z dyni 6. W między czasie sparzam pomidora, obieram ze skórki i pokrojonego dodaję pod koniec gotowania do zupy.
  • krem z dyni 7. Na koniec wszystko blenduję na gładki krem.
  • zupa 8. Doprawiam do smaku przyprawami. Krem z dyni podaję z uprażonym na patelni słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować