Zupa dyniowa na pikantnie

5 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowanie zupy może zająć dłuższą chwilę, bo obieranie dyni czasem nie jest łatwą sprawą, ale warto. Otrzymamy bowiem bardzo dobrą, zdrową i sycącą zupę.

  • 1 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 dynia (około 1,5kg)
    1 cebula
    5cm świeżego imbiru
    2-3 ząbki czosnku
    1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
    2 szklanki jogurtu greckiego
    Masło
    Sól, pieprz
    Przyprawa curry
    Gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa dyniowa na pikantnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.
    Cebulę, czosnek obrać, posiekać.
    Imbir obrać, zetrzeć na tarce.
    Rozgrzać masło, poddusić na nim cebulę, czosnek i imbir. Dodać dynię, oprószyć curry, krótko podsmażyć. Całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż dynia będzie zupełnie miękka. Zupę zmiksować na gładko. Wymieszać z jogurtem (część pozostawić do dekoracji), doprawić solą, pieprzem, gałką. Gotować zupę rozlać do talerzy, podawać z kleksem jogurtu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Dynia Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować