ZUPA DYNIOWA

4.5 (167 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aromatyczna zupa dyniowa, która zachwyca smakiem

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dyni
    1 duża marchewka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2-3 ziemniaki
    1 litr bulionu warzywnego
    400 ml mleka kokosowego
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka kurkumy
    1/4 łyżeczki imbiru
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta papryki ostrej mielonej
    1 łyżka soku z cytryny
    2-3 łyżki oliwy
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy składniki: Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
  • 2. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę oraz dynię i podsmażamy około 5-7 min. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • 3. Zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Ponownie stawiamy garnek na ogniu. Przyprawiamy sosem sojowy, kurkumą, imbirem, gałką muszkatołową, papryką ostrą i wlewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
    Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować