1.Przygotowujemy składniki: Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
2.W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę oraz dynię i podsmażamy około 5-7 min. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
3.Zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Ponownie stawiamy garnek na ogniu. Przyprawiamy sosem sojowy, kurkumą, imbirem, gałką muszkatołową, papryką ostrą i wlewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Komentarze