Ciasto "Miodowe lata"

4.38 (21 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto Miodowe lata to połączenie kruchych placków miodowych, delikatnego waniliowego sera i orzeźwiających jabłek. To ciasto nie tylko pięknie wygląda ale jest tak pyszne, że każdy prosi o dokładkę. Polecam zwłaszcza na wyjątkowe okazje.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto miodowe:

    3 szkl mąki pszennej

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 szkl cukru

    2 łyżki cukru waniliowego

    250g margaryny

    2 łyżki miodu

    jajko

    1/4 szkl śmietany 18%



    Masa serowa:

    200g masła

    1 szkl cukru

    1 kg sera z wiaderka

    4 jajka

    3 op budyniu waniliowego bez cukru

    200 ml mleka

    kilka kropel ekstraktu waniliowego



    Galaretka jabłkowa:

    4 duże jabłka

    2 galaretki agrestowe

    sok z 1/2 cytryny



    Polewa:

    1/4 kostki masła

    4 łyżki cukru

    3 łyżki kakao

    3 łyżki mleka

    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.38 (21 ocen)

Ciasto "miodowe lata" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Suche składniki wymieszać, posiekać z margaryną. Dodać jajko, miód i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić na 2 części i upiec 2 placki (30x20cm). Placki piec ok 20 minut w 180 stopniach, ostudzić.

    Masa serowa: Do garnka przełożyć masło i cukier, podgrzewać aż się rozpuszczą. Dodać rozbełtane jajka, ekstrakt waniliowy i ser. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Wtedy wlać budyń rozbełtany z mlekiem i cały czas mieszając gotować aż masa serowa zgęstnieje.

    Spód blaszki, w której piekło się ciasto wyłożyć folią aluminiową (warto aby folia wystawała poza boki blaszki bo ciasto będzie dosyć wysokie), ułożyć jeden placek miodowy, wylać na niego gorącą masę serową. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

    Galaretka jabłkowa: Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Wtedy obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka skropić sokiem z cytryny i wymieszać z galaretką. Tężejącą galaretkę jabłkową wylać na całkowicie ostudzoną warstwę serową. Jabłka przykryć drugim plackiem. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

    Polewa: W garnuszku rozpuścić masło, cukier, mleko, kakao. W osobnym garnuszku zalać żelatynę zimną wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzać i wymieszać aż się rozpuści. Żelatynę dodać do polewy, wymieszać i polać ciasto. Ciasto dowolnie udekorować np. wiórkami kokosowymi.

Porady

Ciasto można upiec w ciut większej blaszce niż 20x30cm, gdyż wychodzi dosyć wysokie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować