Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka

  • wyświetlono: 121801 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 1

To nie tylko świetna alternatywa dla sklepowych produktów, ale także idealny dodatek do drugiego dania, sałatek do pracy czy choćby smacznej, kolacji na szybko np. domowej tortilli. Pierś przygotowana w ten sposób jest krucha, aromatyczna i bardzo smaczna.

Ola1984
  • 2 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

1 podwójna, duża pierś z kurczaka (ok. 700 g)
Marynata:
2 łyżki oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki curry (opcjonalnie)
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki sosu sojowego

Sposób przygotowania przepisu:

Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka

  • 1. Mięso umyć i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do naczynia. Składniki marynaty wymieszać i polać nią pierś. Mięso natrzeć marynatą i odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Na godzinę przed planowanym czasem pieczenia mięso wyjąć z lodówki, by uzyskało temperaturę pokojową. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra dół). Piec przez ok. 25 minut. Po upieczeniu mięso pozostawić na ok. 15 minut, przed rozkrojeniem, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Serwować na ciepło lub na zimno.

Porady

Mięso można także upiec w rękawie do pieczenia, a 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć wierzch, aby mięso się zarumieniło.
Podczas wyciągania mięsa nie należy używać ostrych przedmiotów (widelca, szpikulca), aby zapobiec nakłuwaniu mięsa i wypływaniu soku. Najlepiej do tego celu użyć łopatki.

Zobacz też: pyszna karkówka pieczona

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoKurczakpaprykaDrugie daniesos sojowydróboreganobazyliafiletdla dziecipierś z kurczakadietetyczneobiaddietaziołapierśzdrowowędlinamarynatafitczonsek

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje

Grillowana pierś z kurczaka macerowana w...

Grillowana, krucha, aromatyczna...

image-1uimwys

Dodane przez: ASFI87

Pierś z kurczaka w aromatycznej ziołowej...

Kuchnia autorska zainspirowana...

Pierś z kurczaka z grilla z oregano

Dodane przez: teresa-kr

Pierś z kurczaka pieczona z oregano

Dla wielbicieli mięsa drobiowego...

Pierś z kurczaka z mozarellą i pomidorami

Dodane przez: kasia_m86

Pierś z kurczaka z mozarellą i pomidorami

Pyszna i zdrowa propozycja drugiego...

Pieczona pierś z kurczaka z kurkami

Dodane przez: precelia

Pieczona pierś z kurczaka z kurkami

Sezon grzybowy, a więc nie może...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE