Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka

4.53 (211 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To nie tylko świetna alternatywa dla sklepowych produktów, ale także idealny dodatek do drugiego dania, sałatek do pracy czy choćby smacznej, kolacji na szybko np. domowej tortilli. Pierś przygotowana w ten sposób jest krucha, aromatyczna i bardzo smaczna.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna, duża pierś z kurczaka (ok. 700 g)
    Marynata:
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    1/2 łyżeczki curry (opcjonalnie)
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka oregano
    2 łyżeczki sosu sojowego
Wystaw ocenę:

4.53 (211 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Wędliny

Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do naczynia. Składniki marynaty wymieszać i polać nią pierś. Mięso natrzeć marynatą i odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Na godzinę przed planowanym czasem pieczenia mięso wyjąć z lodówki, by uzyskało temperaturę pokojową. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra dół). Piec przez ok. 25 minut. Po upieczeniu mięso pozostawić na ok. 15 minut, przed rozkrojeniem, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Serwować na ciepło lub na zimno.

Porady

Mięso można także upiec w rękawie do pieczenia, a 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć wierzch, aby mięso się zarumieniło. Podczas wyciągania mięsa nie należy używać ostrych przedmiotów (widelca, szpikulca), aby zapobiec nakłuwaniu mięsa i wypływaniu soku. Najlepiej do tego celu użyć łopatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: pyszna karkówka pieczona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować