CANNELLONI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM

4.38 (156 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Cannelloni to makaron o kształcie dużych rurek. Rurki wypełnia się przeróżnym farszem. Głównie mięsnym. Z takiego makaronu może wyjść bardzo smaczna a'la zapiekanka. Danie jest bardzo syte, pożywne i zasmakuje każdemu.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • makaron cannelloni 1 op.
    mięso mielone 0.5 kg.
    pieczarki 6-7 szt.
    cebula 1 szt.
    czosnek 2 ząbki
    olej do smażenia
    pietruszka świeża siekana 2 łyżki
    sól 1 łyżka
    pieprz 1/2 łyżeczki
    ser żółty 50 g.
    jajko 1 szt.

    SOS
    przecier w kartoniku 500 g.
    czosnek 1 ząbek
    sól i pieprz do smaku
    cukier 1 łyżka
    woda 2 szkl.
    olej 2 łyżki
    oregano lub bazylia 1 łyżeczka
    ser żółty 100 g.
Wystaw ocenę:

4.38 (156 ocen)

Cannelloni z mięsem i pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZEPIS: Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy na oleju. Dodajemy obrane i starte na tarce pieczarki. Smażymy, aż wyparuje z nich woda. Dodajemy do mięsa mielonego. Czosnek przeciskamy przez praskę do mięsa. Dodajemy jajko, pietruszkę, sól, pieprz i starty na tarce ser. Dokładnie mieszamy. Napełniamy makaron. Układamy w dużym naczyniu żaroodpornym.

    SOS: Do przegotowanej zimnej wody wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier, pieprz, olej, oregano lub bazylię. Mieszamy i wylewamy na makaron.
    Wierzch posypujemy startym na tarce serem. Makaron wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Pieczarki Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować