Cannelloni to makaron o kształcie dużych rurek. Rurki wypełnia się przeróżnym farszem. Głównie mięsnym. Z takiego makaronu może wyjść bardzo smaczna a'la zapiekanka. Danie jest bardzo syte, pożywne i zasmakuje każdemu.
1 godz. 10 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
makaron cannelloni 1 op.
mięso mielone 0.5 kg.
pieczarki 6-7 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
pietruszka świeża siekana 2 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz 1/2 łyżeczki
ser żółty 50 g.
jajko 1 szt.
SOS
przecier w kartoniku 500 g.
czosnek 1 ząbek
sól i pieprz do smaku
cukier 1 łyżka
woda 2 szkl.
olej 2 łyżki
oregano lub bazylia 1 łyżeczka
ser żółty 100 g.
Cannelloni z mięsem i pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZEPIS: Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy na oleju. Dodajemy obrane i starte na tarce pieczarki. Smażymy, aż wyparuje z nich woda. Dodajemy do mięsa mielonego. Czosnek przeciskamy przez praskę do mięsa. Dodajemy jajko, pietruszkę, sól, pieprz i starty na tarce ser. Dokładnie mieszamy. Napełniamy makaron. Układamy w dużym naczyniu żaroodpornym.
SOS: Do przegotowanej zimnej wody wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier, pieprz, olej, oregano lub bazylię. Mieszamy i wylewamy na makaron.
Wierzch posypujemy startym na tarce serem. Makaron wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 min.
Komentarze