MAKOWIEC LENIWEJ GOSPODYNI ( BEZ MĄKI )

4.48 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej teściowej. Zaciekawiła mnie już sama nazwa. Zamiast mąki jest kasza manna i jest to najlepszy, pulchny i delikatny makowiec jaki jadłam. Rodzina była zachwycona. Jabłka, które też są w składzie nadają wilgotności. Ciasto jest szybkie, proste w przygotowaniu, bez żadnego większego wysiłku. Nazwa raczej bierze się od tego. Polecam ciasto, bo jest tego warte. Idealne na świąteczny stół. Wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i prezentuje się skromnie, ale elegancko.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl. cukru pudru
    4-5 szt. jabłek grubo startych
    250 g. maku
    150 g. margaryny
    6 jajek
    6 łyżek kaszy manny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder do obsypania lub lukier
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Makowiec Desery

Makowiec leniwej gospodyni ( bez mąki ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Wlewać po 1 żółtku, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mak, kaszę, proszek do pieczenia i starte jabłka. Starannie wymieszać. Z białek ubić pianę. Połączyć z masą makową, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 25x30 cm. wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min. ( do suchego patyczka/ wierzch powinien być zarumieniony ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza manna Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować