KARKÓWKA W CEBULI I OCCIE BALSAMICZNYM

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Karkówka to bardzo tłuste mięso, więc można ją przygotować do obiadu raz na jakiś czas. Odpowiednio przygotowana jest soczysta i krucha. Moja rodzina najbardziej lubi karkówkę duszoną w cebuli, która nadaje słodkiego smaku i aromatu. Natomiast ocet balsamiczny ideał dla mięsa. Dzięki niemu karkówka ma charakterystyczny, ale smaczny smak i brązową barwę. Mięso należy odpowiednio zamarynować, by potem było miękkie i smaczne. Idealnym dodatkiem do karkówki są młode ziemniaki i sałatka z czerwonej kapusty.

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso karkówka 7 grubych plastrów
    przyprawa do karkówki 4 łyżeczki
    sól 1/2 łyżeczki
    pieprz 1/4 łyżeczki
    ocet balsamiczny 4 łyżeczki
    cebula 2 szt.
    olej 2-3 łyżki
    woda do podlewania
    natka pietruszki posiekana 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w cebuli i occie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć. Przyprawę wymieszać z solą i pieprzem. Natrzeć mięso. Dodać ocet balsamiczny i wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do mięsa. Karkówkę wstawić do lodówki na noc.
    Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć plastry karkówki razem z cebulą. Podsmażyć na średnim ogniu z obu stron. Następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny, podlewając wodą. Czas duszenia może być krótszy. Na sam koniec karkówkę posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka Mięso Ocet Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować