Ciasto jest pyszne i odchudzone. Nie zawiera laktozy oraz ma mało glutenu.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
mąka lniana 2 szkl.
mąka jaglana 1 szkl.
słodzik erytrol lub cukier kokosowy1/2 szkl.
masło bez laktozy 125 g.
jaja 3 szt.
mały jogurt naturalny bez laktozy 180 g.
proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki
rabarbar ok. 8 łodyżek
Fit ucieraniec z rabarbarem i kruszonką ( bez laktozy ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ucieramy ze słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy roztopione i wystudzone masło oraz jogurt naturalny. Miksujemy. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Gotową masę przekładamy do 2 foremek keksówek, które smarujemy masłem i dokładnie dookoła obsypujemy płatki owsiane. Na wierzchu układamy umyty, obrany i pokrojony w plasterki rabarbar. Aby przygotować kruszonkę w misce umieszczamy masło, mąkę i cukier. Ucieramy palcami, aż powstaną grudki. Wykładamy na rabarbar. Ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 min, do suchego patyczka.
Komentarze