DORSZ POD KRUSZONKĄ Z PIEKARNIKA

  • wyświetlono: 846 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kolejna wariacja smakowa ryby. Chyba nigdy nie skończą mi się pomysły. Rybę jemy często, głównie dorsza, a taka inna kombinacja dodaje lepszego smaku. Kruszonka jest pyszna ! Chrupiąca i aromatyczna.

20180711_125838
  • 4 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

filety z dorsza bez skóry 2 duże szt.
sól, pieprz do oprószenia
olej kokosowy 4 łyżki
bułka tarta 4 łyżki
koperek świeży 2 łyżki ( siekany )
słonecznik łuskany 1 łyżka
boczek surowy wędzony w plastrach 4 plastry
czosnek 3 ząbki

Sposób przygotowania przepisu:

DORSZ POD KRUSZONKĄ Z PIEKARNIKA

  • 1. Z dorsza usunąć ości jeśli są. Podzielić na 4 części. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Umieścić na blaszce wyłożonej folią aluminiową. W rondelku lub mikrofalówce roztopić olej kokosowy. Do miseczki wsypać bułkę tartą, posiekany koperek, pokrojony w drobną kostkę lub plasterki boczek oraz posiekany czosnek. Zalać olejem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć na płaty ryby. Piekarnik rozgrzać na 190 stopni. Wstawić blachę z rybą. Piec około 30 minut, aż kruszonka zarumieni się.

Porady

Czas pieczenia może być krótszy w zależności od piekarnika.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybadorszkruszonkaobiadpieczona ryba

Komentarze

Podobne przepisy

Dorsz pod pierzynką z warzyw

Dodane przez: marze

Dorsz pod pierzynką z warzyw

Pyszna rybka ,możemy podawać ją...

dorsz pod pierzynką zapiekany

Dodane przez: klementynka

dorsz zapiekany pod pierzynką

To był mój "pierwszy raz" z dorszem....

Dorsz pieczony pod warzywami

Dodane przez: agatab

Dorsz pieczony pod warzywami

ten przepis to kolejna z moich...

Schab pod musztardową kruszonką

Dodane przez: Cukiereczek

Schab pod musztardową kruszonką

Zamiast zwykłej panierki przygotowałam...

Ryba pod kruszonką

Dodane przez: 2milutka

Ryba pod kruszonką

Lekkie a jednocześnie pożywne danie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE