SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Takim serniczkiem przywołuje wiosnę, a raczej lato. Serniczek jest orzeźwiający z truskawkowo -jogurtowym musem. Aksamitny, z równymi warstwami i najlepszym spodem chałwowym. Pomysł na spód był spontaniczny.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód
    suchary 250 g.
    masło czekoladowe 400 g.
    chałwa waniliowa lub czekoladowa 200 g.

    Masa serowa
    twaróg z wiaderka 1 kg.
    śmietana kremówka 30 % 250 ml.
    cukier puder 3 łyżki lub wg. smaku
    żelatyna 6 łyżeczek + woda

    Mus
    jogurt grecki 400 g.
    truskawki mrożone 400 g.
    cukier puder 2 łyżki lub wg. smaku
    żelatyna 5 łyżeczek + woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery Mus Musy

Sernik na zimno z chałwowym spodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Suchary umieszczamy w malakserze lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Chałwę rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do sucharów. Masło czekoladowe podgrzewamy w garnuszku, aby było płynne i wlewamy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm. ( nie mniejsza ). Wsadzamy do lodówki.
    Masa serowa: Twaróg umieszczamy w misie miksera. Dodajemy cukier puder i miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i ponownie chwilę miksujemy. Żelatynę zalewamy zimną wodą ( mniej niż 2/3 szkl. ) mieszamy i odstawiamy do spęcznienia. Następnie podgrzewamy w garnuszku lub mikrofali tak, aby nie doszło do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości żelujące. Gdy żelatyna będzie płynna, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Strużką wlewamy do masy serowej miksując na średnich obrotach. Masę wylewamy na spód chałwowy i umieszczamy w lodówce.

    Mus: Truskawki rozmrażamy. Dodajemy jogurt i miksujemy blenderem. Dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy zimną wodą ( mniej niż 2/3 szkl. ) mieszamy i odstawiamy do spęcznienia. Następnie podgrzewamy w garnuszku lub mikrofali tak, aby nie doszło do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości żelujące. Gdy żelatyna będzie płynna, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Strużką wlewamy do musu truskawkowego. Mus wylewamy na stężony sernik. Wstawiamy do lodówki.

Porady

Jeżeli w naszym serniku zrobią się grudki żelatyny, należy misę z masą serową przed wylaniem na spód umieścić w większej misce z gorącą wodą i mieszać, aż masa będzie gładka. Tak przygotowana masa serowa nie będzie miała grud żelatyny. Tak samo postępujemy z musem truskawkowym. Sernik będzie idealny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować