SZARLOTKA SYPANA

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepsza do kawy jest szarlotka z polskich, pysznych jabłek. Jest to najprostsze ciasto w wykonaniu. Szarlotka sypana ma taką nazwę ponieważ nie musimy używać miksera. Łączymy same składniki suche. Ciasto nie zawiera jaj. Podczas pieczenia aromat jabłek, cynamonu i po prostu ciasta unosi się po całym domu. No i ten chrupiący, złocisty wierzch ciasta.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl. mąki
    1 szkl. kaszy manny
    3/4 szkl. cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    170 g. zimnego masła
    cynamon
    1.5 kg. kwaśnych jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kaszę, cukry i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać. Podzielić na 3 równe części.
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy wysmarować masłem.
    Do tortownicy wsypujemy 1 część ciasta i równamy. Następnie połowę jabłek, ponownie ciasto, resztę jabłek i na wierzch ostatnią część ciasta. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 60 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować