Ekspresowe "drożdżówki" z budyniem i borówkami

4.5 (168 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przygotowanie drożdżówek zwykle drożdżowych jest długim procesem, z racji tego, że ciasto musi pewien czas odpocząć, by nam wyrosło i ciasto było elastyczne. Smaku nic nie przebije, ale jest świetny sposób,by drożdżówki przygotować w skróconym czasie z ciasta francuskiego, które jest niezwykłym wynalazkiem w kuchni. Sprawdza się w kuchni słodkiej jak i wytrawnej. Ciasto francuskie, budyń i owoce to genialne połączenie. Można je zrobić szybko, tanio i cieszyć się słodyczą smaku.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto francuskie 2 op.
    budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 op.
    mleko 500 ml.
    cukier 2 łyżki
    masło 2 łyżki
    cukier puder do obsypania
    borówki 300-400 g.
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery Ciastka

Ekspresowe "drożdżówki" z budyniem i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń przygotować według wskazówek na opakowaniu, dodając na końcu masło. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.

    Ciasto francuskie wyłożyć na blaszce od piekarnika z papierem do pieczenia. Wyciąć szklanką kółka. Na środku każdego kółka nałożyć budyń i kilka borówek. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 min., aż się zarumienią. Ostygnięte posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Budyń Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować