SERNIK SEZAMOWIEC

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik to najbardziej popularne, tradycyjne i najsmaczniejsze ciasto. Bez niego nie obejdzie się na świątecznym stole czy urodzinach. Każdy ma taki jeden, ulubiony sernik, który wspomina z dzieciństwa, kiedy to babcia czy rodzic robił właśnie taki pyszny sernik. Stara receptura polega na tym, by sernik był delikatny i puszysty jak chmurka, rozpływający się w ustach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód tortownica/ średnica 26 cm.

    biszkopty okrągłe małe 1 op.

    Biszkopty wykładamy w tortownicy.

    Masa serowa
    twaróg półtłusty bez laktozy Mlekovita 1 kg. ( trzykrotnie zmielony )
    jaja 3 szt.
    mąka kokosowa 3 łyżki
    śmietana 18 % bez laktozy Mlekovita 150 g.
    erytrol 4 łyżki
    tahini pasta sezamowa 100 % 3 łyżki
    wiórki kokosowe 3 łyżki

    Polewa
    olej kokosowy 4 czubate łyżki
    kakao 2-3 łyżki
    cukier puder 4 łyżki
    wiórki kokosowe do obsypania
    płatki migdałów do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik sezamowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Biszkopty wykładamy w tortownicy. Twaróg umieszczamy w misie miksera. Dodajemy jaja, śmietanę, mąkę kokosową, erytrol, pastę sezamową i wiórki kokosowe. Wszystko miksujemy najpierw na wolnych obrotach miksera. Gdy składniki się połączą zwiększamy obroty i miksujemy około 1 minuty, aż nie będzie grudek. Jeżeli się pojawią grudki pasty sezamowej rozcieramy je łyżką. Gotową masę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni z termoobiegiem. Na najniższym szczebelku w piekarniku wkładamy naczynie żaroodporne z wodą, pod sernikiem. Pieczemy około 30-40 minut, aż się zarumieni i boki sernika skurczą się. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Polewa:
    Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier puder i kakao. Gotujemy na małym ogniu, aż składniki lekko zredukują się, cukier puder rozpuści się. Polewę wylewamy na sernik. Jeszcze ciepłą polewę posypujemy wiórkami kokosowymi i migdałami. Wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sezam Tahini Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować