Dżem porzeczkowo cytrynowy babcinym sposobem

  • wyświetlono: 216 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dżem aksamitny, idealnie smaruje się nim kanapki, naleśniki i co tylko chcemy. Idealny dla dzieci, gdyż nie zawiera pestek. Prawdziwa bomba witaminowa.

20180711_125838
  • 10 porcje
  • 300min
  • Łatwy

Składniki

* czerwona porzeczka 3 l.
* cytryna 1 duża szt. lub 2 małe
* cukier 1,3 kg.

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem porzeczkowo cytrynowy babcinym sposobem

  • 1. Z porzeczek usuwamy łodyżki. Dokładnie je myjemy i przebieramy. Umieszczamy w dużym garze. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aby nie przypaliły się. Gdy porzeczki puszczą soki wsypujemy cukier. Dobrze mieszamy i dalej gotujemy ok. 1.5 godziny , często mieszając. Odstawiamy. Następnego dnia ponownie gotujemy ok 1. 5 godziny, często mieszając. Trzeciego dnia, zanim porzeczki zaczniemy gotować miksujemy je blenderem i wstawiamy na gaz. Cytrynę myjemy i sparzamy wodą. Ścieramy skórkę ( tylko żółtą ) i wyciskamy sok. Dodajemy do dżemu. Gotujemy ok. 1 godziny, na małym ogniu, często mieszając. Odstawiamy. Dżem przecieramy przez sitko z drobnymi oczkami, by pozbyć się pestek. Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i obracamy słoiczki wieczkiem do dołu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dżem porzeczkowydżemPrzetworywitaminyporzeczkaczerwona porzeczkaDomowe Przetworyprzetwory_z_fiskars

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem cytrynowy

Dodane przez: zzewa

Dżem cytrynowy

niecodzienny dżem - z cytryn

image-1sieb2q

Dodane przez: Habibi

Dżem bananowo-truskawkowy ze skórką cytrynową

Pyszny i niezwykle aromatyczny...

dżem pomarańczowy lub cytrynowy

Dodane przez: bpuzio

dżem pomarańczowy lub cytrynowy z cukinii

to naprawdę przydatny dodatek do...

image-25or9hp

Dodane przez: Habibi

Dżem porzeczkowy czerwono-czarny z imbirem

Smaczny prosty lekki dżemik z mieszanych...

Dżem z cukini cytrynowy

Dodane przez: luna19

Dżem z cukini cytrynowy

przetwory

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE