Dżem porzeczkowo cytrynowy babcinym sposobem

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dżem aksamitny, idealnie smaruje się nim kanapki, naleśniki i co tylko chcemy. Idealny dla dzieci, gdyż nie zawiera pestek. Prawdziwa bomba witaminowa.

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * czerwona porzeczka 3 l.
    * cytryna 1 duża szt. lub 2 małe
    * cukier 1,3 kg.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Dżem porzeczkowy

Dżem porzeczkowo cytrynowy babcinym sposobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z porzeczek usuwamy łodyżki. Dokładnie je myjemy i przebieramy. Umieszczamy w dużym garze. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aby nie przypaliły się. Gdy porzeczki puszczą soki wsypujemy cukier. Dobrze mieszamy i dalej gotujemy ok. 1.5 godziny , często mieszając. Odstawiamy. Następnego dnia ponownie gotujemy ok 1. 5 godziny, często mieszając. Trzeciego dnia, zanim porzeczki zaczniemy gotować miksujemy je blenderem i wstawiamy na gaz. Cytrynę myjemy i sparzamy wodą. Ścieramy skórkę ( tylko żółtą ) i wyciskamy sok. Dodajemy do dżemu. Gotujemy ok. 1 godziny, na małym ogniu, często mieszając. Odstawiamy. Dżem przecieramy przez sitko z drobnymi oczkami, by pozbyć się pestek. Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i obracamy słoiczki wieczkiem do dołu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować