SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jeśli są tu wielbiciele mokrych, ciężkich ciast czekoladowych to ten sernik jest dla Was.
Jeśli są tu wielbiciele puszystych, lekkich serników to te ciasto też jest dla Was.
Połączenia murzynka i sernika. Klasyka z klasykiem. Pyszne połączenie. Ciasto, które wychodzi mi zawsze i znika w jeden wieczór. Ciekawe kolorystycznie, w cudowne małe łatki.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe
    mąka 2 szkl.
    jaja 3 szt. ( osobno żółtka i białka )
    cukier 3/4 szkl.
    masło 125 g.
    mleko 1 szkl.
    cukier wanilinowy 1 op.
    wódka 1 kieliszek

    Masa serowa
    twaróg dwukrotnie zmielony 500 g.
    jaja 4 szt. ( osobno żółtka i białka )
    1/2 szkl. cukru pudru
    budyń waniliowy 2 op.
    olej rzepakowy 4 łyżki
    cukier wanilinowy 1 op.

    Polewa
    czekolada 200 g.
    olej ok. 5 łyżek
    wódka 1/2 kieliszka
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Murzynek Desery

Sernik w cieście czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO CZEKOLADOWE:
    Do garnka wlać mleko, dodać masło, kakao i cukry. Gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą a cukier rozpuści. Zdjąć z palnika i ostudzić. Mąkę i proszek przesiać. Dodać do masy czekoladowej wraz z żółtkami i wódką. Dokładnie zmiksować mikserem.

    * białka na potem

    MASA SEROWA:
    W malakserze lub misce umieścić twaróg, żółtka, cukry i olej. Zmiksować na gładką masę.
    Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z ciasta czekoladowego. Białka podzielić na pół. Jedną połowę dodać do ciasta czekoladowego i delikatnie wymieszać. Drugą dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Na blachę 25 x 35 cm, wyłożoną pergaminem wylać połowę ciasta czekoladowego. Wyrównać. Na ciasto czekoladowe nałożyć łyżką połowę masy serowej. Czynność powtórzyć. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 40-45 minut, do suchego patyczka.

    POLEWA:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem i wódką. Polewamy nią ostygnięte ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować