JOGURTOWE FAWORKI

4.37 (200 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Najlepsze chrusty robi moja babcia, tego nikt nie przebije. Nawet ja nigdy nie zrobię tak pysznych faworków. One mają w sobie magię i wspomnienia z dzieciństwa. Zawsze były lekkie, chrupiące i takie kruche z małymi, uroczymy bąbelkami, które pod naciskiem ugryzienia pękały i w ustach się rozpływały. Obsypane grubo cukrem pudrem wyglądały obłędnie. A to moja wersja smacznych chruścików.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • PRZEPIS
    mąka 2 szkl. + do podsypywania
    żółtka z 4 jaj
    cukier 1 łyżka
    sól 1 łyżka
    proszek do pieczenia 1/ 2 łyżeczki
    3 łyżki spirytusu
    jogurt naturalny gęsty 250 g.
    olej do smażenia
    cukier puder do obsypania
Wystaw ocenę:

4.37 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Faworki

Jogurtowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem i przesypać do misy miksera lub na stolnicę. Dodać żółtka, sól, cukier, jogurt i spirytus. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie rzadkie dodać mąkę, jeżeli zbyt gęste zwilżyć kilkakrotnie wodą dłonie i zagnieść ponownie ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować jak najcieniej na podsypanym mąką blacie i wykrawać paski ok. 3 x 10 cm. Na każdym paseczku w środku zrobić niewielkie nacięcie. Jeden koniec paska przewinąć przez środek nacięcia. Gotowe faworki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ostygnięte obsypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować