Pyszny, delikatny, lekko kwaśny, lekko słodki, kremowy i piękny. Tak określam ten sernik. Przygotowałam go na chrzciny mojej małej córeczki. Każdy był zachwycony i pytał co to za ciasto .
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto
mąka 200 g.
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier puder 4 łyżki
szczypta soli
masło ok. 80 g.
śmietana kwaśna 1 łyżka
Masa serowa
twaróg z wiaderka 1 kg. lub trzykrotnie zmielony
serek mascarpone 250 g.
jaja 3 szt.
cukier wanilinowy 1 op.
mąka pszenna 3 łyżki
cukier puder 4-5 łyżek ( lub do smaku )
Dodatkowo
maliny świeże lub mrożone ( odmrożone ) ok. 400 g.
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier puder do obsypania
Sernik z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiać do misy miksera. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder, sól, masło pokrojone na mniejszą kostkę i śmietanę. Założyć hak do ugniatania ciasta i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedną większą i drugą mniejszą ( na kruszonkę ). Wsadzić do zamrażarki na ok. 1 h. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm. wyłożyć pergaminem. Większą połówkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach nad tortownicą. Lekko ugnieść i wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15 minut, aż będzie złociste ciasto. Odstawić do ostygnięcia.
Masa serowa: Ser umieścić w misie malaksera. Dodać jaja, serek mascarpone, cukry i mąkę. Zmiksować do połączenia się składników. Wylać na ostygnięty spód.
Dodatkowo: Maliny oprószyć mąką ziemniaczaną. Ułożyć na serniku. Drugą część ciasta zetrzeć nad sernikiem na tarce o dużych oczkach. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, najlepiej w kąpieli wodnej. Piec około 50 minut. Wierzch musi się przyrumienić. Ostygnięty sernik oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze