PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI

  • wyświetlono: 1844 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto składa się z dwóch warstw ciasta kruchego, przełożonego masą makową, która jest delikatna, masą serową, która jest puszysta i masą jabłkową, która neutralizują słodkość, nadając lekko kwaskowego smaku. Przekładaniec idealny na świąteczne stoły lub imprezki np. urodzinowe. Może być ciastem popisowym.

20180711_125838
  • 20 porcje
  • 120min
  • Trudny

Składniki

duża blacha

CIASTO
margaryna ( Kasia lub Palma ) 200 g.
mąka 500 g.
cukier puder 100 g.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtka 3 szt.
śmietana kwaśna 2 łyżki

MASA MAKOWA
mak 200 g.
jaja 3 szt.
cukier 100 g.
miód 2 łyżki
masło 50 g.

MASA SEROWA
twaróg 0.5 kg.
margaryna 100 g.
cukier puder 100 g.
jaja 5 szt.
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA JABŁKOWA
jabłka 1 kg.
galaretka cytrynowa 1 op.

POLEWA:
masa krówkowa 1 mała puszka
mleko 5 łyżek

Sposób przygotowania przepisu:

PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem do ugniatania lub zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na formę i upiec na złoty kolor w 200 stopniach około 10-15 min. ( należy obserwować, każdy piekarnik inny ). Odłożyć do ostygnięcia.
    Drugi placek na tę samą blachę wyłożyć i surowy przykryć masą makową i serową.
    MASA MAKOWA: Mak sparzyć i zemleć. Z białek ubić pianę. Do maku dodać żółtka, cukier, miód i roztopione masło. Następnie stopniowo dodawać pianę z białek i wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć na surowe ciasto.
    MASA SEROWA: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Zemleć twaróg i dodać do margaryny z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, dodać do masy i lekko wymieszać. Wyłożyć na masę makową. Piec w 180 stopniach przez 50 min. ( oryginalnie wg, przepisu, u mnie piekłam około 40 minut. z termoobiegiem ). , aż ser zarumieni się na złoto i lekko popęka, boki odejdą od formy.
    MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić na patelni i smażyć do miękkości. Dodać sypką galaretkę, wymieszać i i przez chwilę smażyć. Odstawić.
    POLEWA: Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać masę krówkową i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na ciasto.
    PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto kruche- masa makowa- masa serowa- masa jabłkowa- kruche ciasto - polewa.
    Wstawić do lodówki na noc.

Porady

Jeżeli ciasto kruche będzie zbyt rzadkie dodać mąki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastojabłkaurodzinysernikmakświętaPrzekładaniecciasto krucheboże narodzeniedo kawy

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto      z biszkoptami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową

-delikatne i nieziemskie w smaku!

Ciasto z makiem i masą cytrynową

Dodane przez: DanusiaC

CIASTO Z MAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM

Pyszne ciasto na świąteczny stół....

Kruche

Dodane przez: Natalia Ch 1987

Kruchy z makiem i kokosem

Kruchy z makiem i kokosem szybki...

Serowo- jabłkowy przekładaniec( bez pieczenia)

Dodane przez: monikaT83

Serowo- jabłkowy przekładaniec( bez pieczenia)

Proste,efektowne i bez pieczenia....

Ciasto drożdżowe z makiem,powidłami i kruszonką

Dodane przez: Paulina1507

Ciasto drożdżowe z makiem, powidłami i kruszonką

Smak i zapach który towarzyszył...

przekładaniec z nutką kawy

Dodane przez: bieniaszka

Przekładaniec z nutką kawy

Uwielbiam ciasta składające się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE