PIEROGI Z MIĘSEM DROBIOWYM

  • wyświetlono: 700 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nie ma nic bardziej tradycyjnego niż pierogi. Pierogi uwielbia każdy. Nie znam osoby, która nie zjadłaby pieroga. Pierogi są syte, bardzo pożywne. Od czasu do czasu to bardzo smaczny obiad. Nasze ulubione czyli domowników to z farszem ruskim, ale farszem mięsnym też nikt nie pogardzi. Tym razem przygotowałam farsz mięsny z drobiu. Chude mięso ugotowane w aromatycznym rosole. Farsz wcale nie jest suchy, a to się zdarza przy pierogach z mięsem. Można zapobiec to dzięki marchewce z rosołu, namoczonej w mleku bułce lub wlać chochelkę rosołu.

20180711_125838
  • 8 porcje
  • 120min
  • Trudny

Składniki

Ciasto

mąka 3 szkl.
ciepła woda 1 szkl.
jajko 1 szt.
sól 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
Farsz

filety z kurczaka 3 szt.
ćwiartki z kurczaka 2 szt.
woda
woszczyzna ( seler, por, marchew, cebula, korzeń pietruszki, natka pietruszki, lubczyk )
garść suszonych grzybów
sól 1 łyżka
pieprz 3-4 ziarna
ziele angielskie 3 ziarna
liść laurowy 3 szt.
cebula 1 szt.
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

PIEROGI Z MIĘSEM DROBIOWYM

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki odmierzamy jedną szklanką. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, wodę, sól i olej, Dobrze wyrabiamy ręcznie, aż będzie ciasto elastyczne. Na czas przygotowania farszu, ciasto wkładamy do woreczka, aby odpoczęło.
    Farsz: Do dużego gara wlewamy wodę. Umieszczamy w nim oczyszczone mięso, obrane warzywa, grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie ugotowane dzielimy na mniejsze części i umieszczamy w malakserze. Dodajemy marchew z rosołu ( 1-2 szt. ). Wlewamy 2-3 chochelki rosołu. Miksujemy. Drugą metodą jest dwukrotne zmielenia mięsa w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Ciasto pierogowe dzielimy na dwie części i rozwałkujemy podsypując mąką. Wykrawamy kółka szklanką. Nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Pierogi gotujemy w wodzie z odrobiną soli i oleju, aż wypłyną na wierzch.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogimięso z rosołupierogi z mięsemobiadpolska kuchniarosółfarsz mięsnymięso rosołowefarsz drobiowy

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z mięsem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierogi z mięsem mielonym

Dla wielbicieli mięsa i pierogów...

Smażone pierogi z mięsem

Dodane przez: Cukiereczek

Smażone pierogi z mięsem

Te pierogi to wspaniały dodatek...

Pierogi pieczone z mięsem

Dodane przez: Reniutka

Pierogi pieczone z mięsem

Zachęcam do przygotowania pieczonych...

image-1jf4u3m

Dodane przez: elapolo

Gruzińskie pierogi z mięsem - CHINKALI

To danie kuchni gruzińskiej, robi...

pierożki

Dodane przez: marysiaz

Tradycyjne pierogi z mięsem

Jestem idealnym przykładem na to,...

pierogi z miesem

Dodane przez: koalka

Pierogi z mięsem z kurczaka

Jako entuzjasta jedzenia pierogów,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE