Dziś przychodzę do Was z kolejnym ( i chyba już ostatnim w sezonie ) ciastem z jagodami. Najlepsze zostawiłam na koniec - ciasto to z całą pewnością zrobi niesamowitą furorę wśród jedzących. Delikatny, kruchy spód przykryty fantastyczną masą przypominającą troszkę sernik ( fani serników z całą pewnością będą zachwyceni! ). Ta masa to jednak nie masa serowa, a masa budyniowo-śmietanowa - naprawdę coś pysznego! W połączeniu z kwaśnymi jagodami i chrupiącą kruszonką tworzy super całość, której absolutnie nikt się nie oprze!
Dziś znów przybiegam do Was z pysznym ciachem! Kokosowe może być? Myślę, że tak! Bardzo łatwe w przygotowaniu i niesamowicie smaczne! Wielbiciele wszelkiego rodzaju ciast kokosowych i rafaello z całą pewnością będą zachwyceni. Świetnie na upały i nie tylko! Koniecznie spróbujcie!
Dziś mam dla Was totalną nowość, a zarazem ciasto, które zrobiło u nas furorę w weekend! Ciasto jest z pieczonym biszkoptem, ale można je przygotować również w wersji bez pieczenia. To połączenie puszystego biszkoptu z budyniowym kremem przygotowanym z dodatkiem soku i śmietankową pianką z truskawkami. Razem z galaretką tworzy nieziemsko pyszną całość. Naprawdę! Daję sobie rękę uciąć, że zakochacie się w tym smaku! Dla nas zdecydowanie 10 na 10! Spróbujcie!
Przepyszne ciasto bananowe , które nie wymaga pieczenia. Idealne na upalne dni!
Jeden z ostatnich wypieków mojej mamy! Hit na niedzielnym stole!
Dziś mam dla Was totalną nowość, a zarazem ciasto, które zrobiło u nas taką furorę, jak dawno żadne inne! No dobra, dla mnie jest takim samym hitem jak ukochana Kremówka ( przepisu TUTAJ ). Ciasto jest bez pieczenia! Połączenie kakaowych herbatników z kremową, budyniową masą o smaku adwokatowym i śmietankową pianką tworzy nieziemsko pyszną całość. Naprawdę! Daję sobie rękę uciąć, że zakochacie się w tym smaku! Dla nas zdecydowanie 10 na 10! Spróbujcie!
Dziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne ciacho bez pieczenia. Ciacho przygotowane na Święta przez moją mamę, która jak wiecie uwielbia ciasta bez pieczenia. Warstwa sernika na zimno z brzoskwiniami przełożona herbatnikami i pokryta musem o smaku krówki - fantastyczną całość dla wszystkich wielbicieli słodkości. Pycha! Można śmiało zrobić w tortownicy ( wtedy polecam z połowy składników ). Smacznego!
Dziś przygotowałam dla Was przepyszny, ale zarazem inny niż tradycyjne sernik na kruchym cieście. Jest fantastyczny, choć wygląda bardzo niepozornie! Kruche ciasto, a właściwie kruszonka przykryte bardzo prostą masą serową i ponownie obsypane dużą ilością kruszonki - takie proste połączenie, które tworzy fantastyczną całość. Ciacho idealne do kawki! W tym wypadku prostota się broni sama! Smacznego!
Połączenie kruchego ciasta z jogurtowym kremem pełnym maku tworzy przepyszną całość, której nikt się nie oprze. Ciacho jest bardzo łatwe w przygotowaniu - zajmie to tylko kilkanaście minut. Będzie idealny pomysłem na weekendowe wypieki.
Doskonale wiem, że uwielbiacie szybkie ciasta z kilku składników. A jeszcze jak są to ciasta bez pieczenia, to już mam gwarancję, że na bank wśród Was zrobią furorę! Tak będzie i tym razem .... i tym razem znów jest to przepis przygotowany przez moją Mamę ( jak wiecie to ostatnio Ona króluje w kuchni! ). Bananowa krówka, tak jak pisałam powyżej, to ciasto bez pieczenia, a do jego zrobienia potrzebujecie dosłownie kilku składników. W 20-30 minut jest gotowe ( a może nawet i mniej! )! Połączenie kruchych herbatników z karmelową masą i lekką, waniliową można powiedzieć pianką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ps. Ciasto przypomina popularne Banoffee w połączeniu w 3 Bitem - gorąco polecam!
Doskonale wiem, że uwielbiacie szybkie ciasta z kilku składników. A jeszcze jak są to ciasta bez pieczenia, to już mam gwarancję, że na bank wśród Was zrobią furorę! Tak będzie i tym razem! Przygotowałam dla Was przepis , do którego potrzebujecie dosłownie kilka składników .... a zrobienie zajmuje ok. 10 minut!
Taki bezglutenowy sernik możemy pozostawić w klasycznej formie albo jeszcze dodatkowo udekorować, np. kandyzowanymi pomarańczami Bezglutenowy sernik jest lekki i puszysty, a zarazem wilgotny. Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika! Polecam!
Dobrze wiecie, że moja mama uwielbia przygotowywać szybkie ciasta bez pieczenia. Tak naprawdę to Ona jest tutaj autorką większości takich właśnie przepisów. Dziś przygotowała dla Was kolejny przepis na takie ciasto bez pieczenia - podpatrzyła go u koleżanek w pracy - postanowiła jednak wypróbować w swojej wersji! Jak wyszło? Jak dla mnie pysznie! Łukasz również był zachwycony! Z wielką przyjemnością sięgnęliśmy po dokładkę! Spróbujcie koniecznie. Gwarantuję, że nie pożałujecie. Ps. Smak cappuccino możecie dowolnie modyfikować. Polecam!
Delikatne, lekkie, nie przesłodzone …. a co najważniejsze: zdrowe! Ciasto możemy dowolnie nadziać, ale rewelacyjnie smakują również bez nadzienia. Rogale marchewkowe śmiało można zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu! Uwaga : znikają błyskawicznie!
Dynia – królowa jesiennych przysmaków. Co roku w pełni korzystam z sezonu dyniowego. Uwielbiam przechadzać się po placach i targach wypełnionych po brzegi różnego rodzaju dyniami. Dynie duże … dynie małe … dynia zwyczajna … dynia piżmowa … dynia hokkaido … dynia japońska … dynia makaronowa i wiele wiele innych. Z każdej możemy przyrządzić przepyszne dania zarówno na słodko jak i na ostro. Ja dziś mam dla Was przepis na mój ulubiony sernik dyniowy. Miąższ dyni w połączeniu z dobrym twarogiem i dużą ilością skórki pomarańczowej tworzy fantastyczny, jesienny deser, któremu nikt się nie oprze. Sernik jest nieziemsko puszysty i delikatny! Na pewno posmakuje – obiecuję! Spróbujcie koniecznie! To najlepszy sernik dyniowy, jaki zrobicie!
Sezon na ukochane śliwki ciągle trwa! Ja jak co roku wykorzystuję je nie tylko do przepysznych ciast, ale też robię z nich czekośliwkę (powidła śliwkowe z czekoladą) i pyszne, babcine knedle. Dziś mam dla Was jednak przepis znów na ciacho - zwane również pod nazwą Pleśniak (pewnie słyszeliście?). Pyszne, kruche ciasto pokryte soczystymi śliwkami i lekką pianką z chrupiącą kruszonką z całą pewnością zachwyci każdego łasucha! Jest łatwe, pyszne, no i przede wszystkim szybkie! Niebo w gębie!
Jesień to zawsze taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek. W zeszłym roku pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską, a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE. Przepyszny (najlepszy kruchy spód, jaki znajdziecie) kruchy spód i sporo jabłek tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! No i cynamon – nie może go zabraknąć w szarlotkach! Koniecznie spróbujcie! Ps. tartę możecie tak jak ja przykryć ciasteczkami w kształcie serduszek lub uformować inny, dowolny kształt. Świetnie będą wyglądały również jesienne liście.
Dziś zapraszam Was na najlepszą na świecie Tartę szarlotkę - pachnącą jabłkami i cynamonem. Na delikatnym kruchym cieście. Przykryta " ciasteczkami" wygląda pięknie i z całą pewnością zrobi furorę na stole!
Nie ma nic lepszego niż młode ziemniaczki z masłem i dużą ilością świeżego kopru prosto z ogródka. Tak naprawdę jest to rzecz, którą mogłabym jeść o każdej porze dnia i chyba nigdy by mi się nie znudziła. Tym razem przygotowałam jednaj wypasioną wersję ziemniaków z koprem i zrobiłam z nich fantastyczną sałatkę na ciepło. Dodatek wędzonego, smażonego oscypka, smażonego na maśle czosnku, cukinii i odrobiny rzodkiewki oraz dużej ilości świeżego szczypiorku sprawiły, że myślami przeniosłam się w ukochane góry! Polecam!
Dla mnie region Bieszczad to przede wszystkim wspomnienia z moich festiwali kulinarnych, na których wielokrotnie gotowałam. Obfitowały w dania proste i pyszne! Ziemniaczane placki z kapustą kiszoną, aromatyczny czosnek niedźwiedzi dodawany razem z ziołami i najlepszy kozi ser, jaki w życiu jadłam! Z serów słyną Bieszczady i można powiedzieć, że są taką wręcz kolebką polskiego serowarstwa. Zarówno sery kozie, jak i owcze czy krowie można dostać bez żądnego problemu – najlepsze oczywiście prosto od rolników! Ja przygotowałam dziś przepyszne pieczywo ziemniaczane ( może być zarówno w formie chleba , jak i bułek ) z dodatkiem domowego pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi i koziego sera. Danie proste, pyszne, łatwe! Więcej dodatków nie trzeba! I choć babcie ostrzegały przed gorącym pieczywem, to jednak choć ten jeden kawałek trzeba ugryźć na gorąco! Pycha!
Serbska zupa fasolowa jest tak sycąca, że śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad. Jest też idealnym pomysłem na rozgrzanie na jesień czy zimę. Dodatek odrobiny śmietanki i świeżej, pachnącej pietruszki to kropka nad I, która wspaniale komponuje się ze smakiem pomidorów i papryki! Koniecznie spróbujcie i Wy!
Niesamowicie delikatny. Niezwykle puszysty. Obłędnie kremowy. Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl o takim serniku?! Pewnie, że cieknie, dlatego też właśnie taki postanowiłam upiec kilka dni temu na weekend. Połączenie słodkiej, kremowej masy i kwaśnych wiśni komponuje się wspaniale! Można zrobić też wersję z galaretką - równie pyszna - sprawdziłam! Korzystajcie z sezonu wiśniowego, póki trwa!