Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciacho z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką.

Co prawda ciasto budyniowe z truskawkami jest już na blogu, ale takiej wersji jak ta – na bank nie znajdziecie!

Robi się je szybko, jest bez pieczenia i nie wymaga wiele pracy.

Gorąco polecam!

W sam raz na upalny dzień!

Smacznego!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * truskawki - 350 g

    * biszkopty podłużne - 150 g

    * herbatniki ( zwykłe lub kakaowe ) - 130 g

    * budyń bez cukru waniliowy - 80 g

    * mleko 3,2% - 700 g

    * cukier - 60 g

    * masło min.82% - 300 g

    * galaretka truskawkowa - 2 op
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BUDYŃ:

    Do garnka wlewamy 500 ml mleka.

    Do reszty wsypujemy 2 budynie, dodajemy 5 łyżek cukru, mieszamy.

    Do gotującego mleka wlewamy rozrobiony proszek, gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając ( uważamy! ).

    Przykrywamy folią, studzimy.

    CAŁOŚĆ:

    Na dnie formy układamy biszkopty, nasączamy wodą z cukrem.

    2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy.

    BUDYŃ:

    Do misy wkładamy 300 g masła, ubijamy na puch.

    Do puszystego dodajemy łyżka po łyżce wystudzony budyń.

    CAŁOŚĆ:

    Połowę kremu wykładamy na biszkopty, wygładzamy.

    Przykrywamy warstwą herbatników.

    Na herbatniki wykładamy resztę kremu, wygładzamy.

    Układamy pokrojone truskawki.

    Zalewamy tężejącą galaretką.

    Wkładamy na noc do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki Budyń Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować