Sernik z kiwi, pianką i cytrynową galaretką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiwi to bardzo rzadko wykorzystywany owoc w deserach - a szkoda, bo komponuje się naprawdę wspaniale!

W tym serniku na zimno połączyłyśmy biszkoptowy spód z delikatną galaretką kiwi, serowym puchem a'la ptasie mleczko i galaretką.

Fantastyczna całość, która zachwyciła!

To sernik bez pieczenia, który z całą pewnością na stałe zagości!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ( blacha 24x30 )

    * podłużne biszkopty "kocie języczki" - 250 g

    * mleko zagęszczone niesłodzone - 200 g

    * kiwi - 1 kg

    * galaretka agrestowa - 3 op

    * woda - 1500 ml

    * galaretka cytrynowa - 1 op

    * serek danio - 440 g

    * śmietana kremówka 36% - 250 ml

    * żelatyna - 20 g

    * mleko - 80 ml

    * cukier - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Sernik z kiwi, pianką i cytrynową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    GALARETKA KIWI:

    W 1,5 litra gorącej wody rozpuszczamy 3 galaretki, studzimy.

    750 g kiwi obieramy i kroimy na dość grube kawałki.

    W garnku gotujemy tyle wody, aby w całości pokryła kiwi.

    Gdy się zagotuje wrzucamy kiwi i gotujemy przez 5 minut.

    Odcedzamy, przekładamy do zimnej galaretki agrestowej.

    Odstawiamy do tężenia ( mieszamy co jakiś czas ).

    PUREE Z KIWI:

    250 g kiwi obieramy, drobno kroimy.

    Dodajemy cukier i 1/3 szklanki wody, gotujemy aż woda całkowicie wyparuje a z kiwi zrobi się "dżem".

    Miksujemy na puree, studzimy.

    CAŁOŚĆ:

    Na blachę wykładamy biszkopty jeden obok drugiego mocząc je delikatnie w mleku ( np. skondensowanym ).

    Przykrywamy tężejącą galaretką z kiwi, odstawiamy do tężenia,

    MASA SEROWA:

    Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na 10 minut, podgrzewamy.

    Do misy przekładamy serek, dodajemy puree z kiwi, mieszamy.

    Dodajemy żelatynę, hartując wcześniej. Mieszamy.

    250 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej, mieszamy.

    Wykładamy na zastygniętą galaretkę z kiwi, odstawiamy do tężenia.

    GALARETKA CYTRYNOWA:

    Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, mieszamy, studzimy.

    Tężejącą zalewamy ciasto, odstawiamy na noc do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi Serek homogenizowany Galaretka agrestowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować