Ciasto Monte

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niesamowicie puszysty, orzechowy biszkopt przełożyłyśmy 2 lekkimi kremami - śmietankowym i kakaowym.

Całość wyszła obłędna!

Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 24x 30 )

    CIASTO:

    * jajko - 4 szt

    * cukier - 100 g ( 0,5 szkl )

    * mąka pszenna - 80 g ( 0,5 szkl )

    * zmielone orzechy laskowe - 50 g ( 0,5 szkl )

    * olej - 45 ml - 3 łyżki

    * herbatniki kakaowe - 150 g

    * śmietana kremówka 30% - 2 x 400 ml

    * mascarpone - 2 x 125 g

    * cukier puder - 2 x 3 łyżki

    * kakao - 2 łyżki

    * żelatyna - 2 x 8 g

    * czekolada + odrobina mleka - na polewę.
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z kremem

Ciasto monte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Monte 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Prażone orzechy blendujemy na mąkę ( nie a długo, by nie puściły oleju ).

    Do 4 jajek wsypujemy 0,5 szklanki cukru, miksujemy 10 minut ( na puch ).

    Wlewamy 3 łyżki oleju, miksujemy.

    Partiami przesiewamy 0,5 szklanki mąki pszennej, delikatnie mieszamy.

    Wsypujemy 0,5 szklaki zmielonych orzechów, delikatnie mieszamy.

    Wylewamy na blachę, pieczemy ok. 20-30 minut ( do suchego patyczka ) 175C.

    Upieczone ciasto odwracamy w blasze, nasączamy delikatnie wodą z cytryną.

    KREM:

    Do 2 szklanek wsypujemy po 8 g żelatyny, wsypujemy po 0k. 125 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy.

    Do wysokiego naczynia wlewamy 400 ml zimnej kremówki, dodajemy 3 łyżki cukru pudru, ubijamy.

    Dodajemy 125 g mascarpone, ubijamy na sztywno.

    Dodajemy żelatynę hartując wcześniej, miksujemy.

    Wykładamy na ciasto, tak jak na zdjęciu - mają powstać pasy kremu.

    KREM 2:

    Do wysokiego naczynia wlewamy 2 partię kremówki, dodajemy 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao i resztę mascarpone.

    Wszystko razem ubijamy na sztywno.

    Dodajemy żelatynę hartując wcześniej, miksujemy.

    Wykładamy na ciasto tak jak na zdjęciu - mają powstać pasy kremu.

    Przykrywamy herbatnikami kakowymi, lekko nasączamy wodą z cytryną.

    Oblewamy polewą czekoladową.

    Chłodzimy.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Śmietana 30% Orzechy laskowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować