Sernik z borówkami i kokosem

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych serników letnich - z przepisu , który jest w mojej rodzinie od lat!

A , że jak wiecie mam w domu wielką miłośniczkę serników, to na wiadomość o jego zrobieniu zareagowała wręcz okrzykiem ;)

Delikatny, niezwykle puszysty i kremowy, mokry, z borówkami i wiórkami kokosowymi.

Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników!

Nie jest przesadnie słodki , więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”.

Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * jajko L - 3 szt

    * białko - 105 g

    * cukier - 1 szkl

    * cukier z wanilią - 1 łyżeczka

    * twaróg sernikowy - 1 kg

    * budyń waniliowy - 80 g

    * borówki - 200 g

    * kokos - 4 łyżki

    * mleko - 500 ml

    * olej - 125 ml

    * sól - 1 szczypta
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z borówkami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. nej papierem, chłodzimy.

    3 żółtka ucieramy, dodajemy 3/4 szkl cukru oraz cukier z wanilią.

    Stopniowo wrzucamy twaróg, ucieramy na wolnych obrotach.

    Wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy olej, cały czas miksujemy.

    Wlewamy 2 szklanki mleka (masa jest rzadka - tak ma być! ).

    Białka ( 3 szt ) ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

    Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

    Wylewamy na schłodzony spód.

    Posypujemy borówkami.

    Pozostałe 3 białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo pozostały cukier.

    Wykładamy na sernik, pozsypujemy kokosem.

    Pieczemy 60-65 minut w 180C , bez termoobiegu, pieczenie góra-dól.

    Studzimy w piekarniku.

    Najlepszy na drugi dzień po wyjęciu z lodówki!

    Smacznego!
  • 2. nej papierem, chłodzimy.

    3 żółtka ucieramy, dodajemy 3/4 szkl cukru oraz cukier z wanilią.

    Stopniowo wrzucamy twaróg, ucieramy na wolnych obrotach.

    Wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy olej, cały czas miksujemy.

    Wlewamy 2 szklanki mleka (masa jest rzadka - tak ma być! ).

    Białka ( 3 szt ) ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

    Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

    Wylewamy na schłodzony spód.

    Posypujemy borówkami.

    Pozostałe 3 białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo pozostały cukier.

    Wykładamy na sernik, pozsypujemy kokosem.

    Pieczemy 60-65 minut w 180C , bez termoobiegu, pieczenie góra-dól.

    Studzimy w piekarniku.

    Najlepszy na drugi dzień po wyjęciu z lodówki!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Borówki Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować