Babka kokosowa z makiem

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was przepis na przepyszną, a zarazem niesamowicie łatwą babkę.

Wykorzystałam do niej białka , które zostały mi z kruchego ciasta, dużą ilość kokosu, trochę maku … i swój talent do pieczenia – zdecydowanie się opłacało , rodzina zajadała aż im się uszy trzęsły!

Polecam!

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    * mąka pszenna – 1,5 szkl

    * białko – 4 szt

    * masło min.82% – 80 g

    * mleko 3,2% – 150 ml

    * cukier drobny – 3/4 szkl

    * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

    * kokos – 6 łyżek

    * mak suchy – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Babka piaskowa

Babka kokosowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.

    Dodajemy mleko , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

    Miksujemy na wolnych obrotach , dosypując po łyżce kokosu i maku.

    Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.

    Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę!

    Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej.

    Pieczemy ok. 40 min / 180 C ( do suchego patyczka ).

    Studzimy , polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem , zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować