Bananowa krówka bez pieczenia - ciasto w 20 minut!

4.29 (14 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonale wiem, że uwielbiacie szybkie ciasta z kilku składników. A jeszcze jak są to ciasta bez pieczenia, to już mam gwarancję, że na bank wśród Was zrobią furorę! Tak będzie i tym razem .... i tym razem znów jest to przepis przygotowany przez moją Mamę ( jak wiecie to ostatnio Ona króluje w kuchni! ). Bananowa krówka, tak jak pisałam powyżej, to ciasto bez pieczenia, a do jego zrobienia potrzebujecie dosłownie kilku składników. W 20-30 minut jest gotowe ( a może nawet i mniej! )! Połączenie kruchych herbatników z karmelową masą i lekką, waniliową można powiedzieć pianką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ps. Ciasto przypomina popularne Banoffee w połączeniu w 3 Bitem - gorąco polecam!

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * banany - 1 kg

    * herbatniki - ok. 300 g

    * masa krówkowa ( z puszki ) - 510 g

    * śmietanka 30% słodka - 600 ml

    * jogurt grecki - 400 g

    * cukier puder - 6-7 łyżek

    * żelatyna - 2 łyżki + 1,5 łyżeczki

    * sok z cytryny - 2 łyżki

    * wanilia / pasta waniliowa / esencja waniliowa - do smaku ( można pominąć )

    * czekolada mleczna do posypania
Wystaw ocenę:

4.29 (14 ocen)

Zobacz również:

Ciasto

Bananowa krówka bez pieczenia - ciasto w 20 minut! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody, mieszamy, odstawiamy.

    Na dnie blachy układamy porcje herbatników.

    Przykrywamy masą krówkową ( smarujemy po całości ) - zostawiamy sobie 3 łyżki masy, które będą do warstwy krówkowej.

    Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

    Dociskamy, odstawiamy.

    Obrane banany przecinamy na pół i wzdłuż na 2 części, zalewamy sokiem z cytryny ( obtaczamy ).

    400 ml zimnej śmietany wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno.

    Do ubitej śmietany w 2 partiach dodajemy jogurt grecki oraz wanilię ( miksujemy ).

    * jogurt powinien być w temperaturze pokojowej.

    Do ubitej masy stopniowo dodajemy wystudzoną, płynną żelatynę ( hartując wcześniej ).

    Połowę masy wykładamy na herbatniki.

    Układamy banany jeden obok drugiego.

    Przykrywamy resztą masy śmietanowej, wstawiamy do lodówki.

    Ok. 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 70 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy.

    200 ml zimnej śmietany ubijamy na sztywno.

    Dodajemy 3 łyżki masy krówkowej, miksujemy.

    Wlewamy schłodzoną, ale płynną żelatynę ( hartując wcześniej ), dokładnie miksujemy.

    Wylewamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy.

    Posypujemy tartą czekoladą.

    Ostawiamy na noc do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Masa krówkowa Herbatniki Jogurt grecki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować