Sernik bez sera ze śliwkami

4.45 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Połączenie kruchego spodu z pyszną masą śmietanową a'la sernik oraz soczystymi śliwkami i dodatkiem borówek tworzy fantastyczną całość, która zachwyci wszystkich!

Gwarantuję!

Każdy sięgnie po dokładkę!

Przepis dostała już jakiś czas temu od koleżanki z pracy - zagościł na stałe!

Ps. Taki sernik bez sera można zrobić ze wszystkimi owocami, jakie chcecie - każde sezonowe wspaniale będą się komponować.

Polecam!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ( 25x20 )

    CIASTO:

    * mąka - 3 szkl

    * masło - 250 g

    * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

    * żółtka - 5 szt

    cukier - 5 szt

    MASA:

    * białka - 5 szt

    * sól - 1 szczypta

    * cukier - 1 szkl

    * budyń śmietankowy bez cukru - 2 op

    * śmietana kwaśna 18% - 660 g

    * bułka tarta - 2 łyżki

    * śliwki - 1 kg

    * borówki - 250 g

    DODATKOWO:

    * budyń śmietankowy do posypania śliwek
Wystaw ocenę:

4.45 (11 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto ze śliwkami

Sernik bez sera ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Do miski wkładamy mąkę i zimne masło ( starte na tarce ),mieszamy.

    Dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, cukier, dokładnie mieszamy, zagniatamy ciasto.

    Odkrawamy 1/3 zagniecionego ciasta i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę.

    Większy kawałek ciasta skubiemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x20 cm ( lub podobnych ).

    Ciasto dociskamy rozkładając na całą blachę.

    Nakłuwamy widelcem, pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

    MASA:

    Białka ubijamy ze szczyptą soli, w trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier.

    Dodajemy 2 budynie śmietankowe ( bez cukru ) i miksujemy chwilę do połączenia się.

    Dodajemy śmietany 18%, mieszamy.

    Upieczone ciasto posypujemy bułką tartą.

    Śliwki przekrawamy na pół i układamy skórką do dołu.

    Posypujemy budyniem śmietankowym.

    Wylewamy masę, rozsmarowujemy.

    Posypujemy borówkami.

    Wyciągamy ciasto z zamrażarki, ścieramy na tarce i posypujemy górę ciasta.

    Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach ( do złotego koloru ).

    Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki Śmietana 18%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować