Kaktus - pyszne ciasto z kremem budyniowym i bananami

4 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was przepis na ciasto, jakiego do tej pory jeszcze z całą pewnością na blogu nie było!

Połączenie kakaowego biszkoptu z kremem budyniowym "kaktusowym" z bananami i śmietankowo-agrestową pianką tworzy fantastyczną całość, która zachwyci wszystkich!

Gwarantuję!

Każdy sięgnie po dokładkę!

Polecam!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    * jajko - 5 szt

    * cukier - 0,5 szkl

    * sol -1 szczypta

    * mąka pszenna - 1 szkl

    * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    * kakao - 1 łyżka

    MASA BUDYNIOWA:

    * budyń śmietankowy - 120

    * banany - 5-6 szt

    * sok kaktus - 1 litr

    * masło 200 g

    PONCZ:

    * woda - 0,5 szkl

    * sok z cytryny - 3 łyżki

    * cukier puder - 1 lyżka

    MASA ŚMIETANKOWA:

    * galaretka agrestowa - 1 op

    * wrzątek - 250 ml

    * truskawki - 0,5 kg

    * śmietana 36% - 500 ml
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z kremem

Kaktus - pyszne ciasto z kremem budyniowym i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. y.

    Wylewamy na blachę o wymiarach 25x20 cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy.

    Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

    Z ciasta zdrapujemy skórkę, przekrawamy na pół.

    KREM BUDYNIOWY:

    Do garnka wsypujemy budynie, wlewamy sok, dokładnie mieszamy, wstawiamy na mały ogień i mieszamy do momentu aż zgęstnieje.

    Po zgęstnieniu wyłączamy.

    Do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy do momentu aż się rozpuści.

    Banany kroimy w plasterki, dodajemy do letniego ( nie gorącego ) budyniu i dokładnie mieszamy.

    PONCZ:

    Do miseczki dodajemy wodę, sok z cytryny, cukier puder i dokładnie mieszamy.

    Dolną część ciasta nasączamy 1/2 ponczu.

    Wykładamy masę budyniową i rozsmarowujemy.

    Kładziemy drugą część przekrojonego ciasta i delikatnie dociskamy.

    Nasączamy pozostałym ponczem.

    MASA ŚMIETANKOWA:

    Galaretkę zalewamy gorącą wodą, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.

    Truskawki kroimy.

    Ubijamy zimną śmietankę kremówkę, dodajemy wystudzoną galaretkę i miksujemy chwilę do połączenia się.

    Dodajemy pokrojone truskawki, dokładnie mieszamy.

    Masę wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy.


    Chłodzimy przez noc.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Soki Budyń śmietankowy Śmietana 36%

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować