Sernik z wiśniami – nieziemsko puszysty

4.38 (8 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten sernik jest niesamowicie delikatny, niezwykle kremowy i nieziemsko puszysty!

Słodki smak sernika przełamuje warstwa kwaśnych wiśni, które idealnie komponują się z całością.

Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników!

Nie jest przesadnie słodki, więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”.

Gwarantuję, że pokochacie!

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    SPÓD:

    * masło – 150 g

    * herbatniki – 200 g

    MASA SEROWA:

    * jajka L – 8 szt

    * cukier – 300 g

    * ser – 1 kg

    * mąka pszenna – 2 łyżki

    * mąka ziemniaczana – 2 łyżki

    * mleko w proszku – 4 łyżki

    * śmietana 30% – 500 ml

    * skórka z cytryny

    * sól

    DODATKOWO:

    * mrożone wiśnie – ok. 500 g

    * budyń śmietankowy – 1 op
Wystaw ocenę:

4.38 (8 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z wiśniami – nieziemsko puszysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    SPÓD:

    Masło roztapiamy.

    Mieszamy ze zblendowanymi na pył herbatnikami.

    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25×30 cm ( lub podobnych ) wysypujemy herbatniki, rozprowadzamy i dociskamy.

    Podpiekamy 8-10 minut w 180 stopniach.

    MASA SEROWA:

    Żółtka ucieramy z połową cukru.

    Dodajemy 1 kg sera, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mleka w proszku i miksujemy do połączenia się.

    Ubijamy 1/2 litra zimnej śmietany kremówki.

    Ubitą śmietanę dodajemy do masy serowej, następnie dodajemy startą skórkę z 1 wyparzonej cytryny i miksujemy do połączenia się.

    8 białek ubijamy ze szczyptą soli, w trakcie ubijania stopniowo dodajemy resztę cukru.

    Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

    Do 450 g mrożonych wiśni dodajemy 1 budyń śmietankowy, mieszamy.

    Na spód ciasta wylewamy ok. 1 cm masy serowej, układamy wiśnie po całości.

    Wykładamy resztę masy serowej.

    Pieczemy 75-80 minut w 160 stopniach.

    Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiśnie Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować