Najlepszy sernik dyniowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Dynia – królowa jesiennych przysmaków. Co roku w pełni korzystam z sezonu dyniowego. Uwielbiam przechadzać się po placach i targach wypełnionych po brzegi różnego rodzaju dyniami. Dynie duże … dynie małe … dynia zwyczajna … dynia piżmowa … dynia hokkaido … dynia japońska … dynia makaronowa i wiele wiele innych. Z każdej możemy przyrządzić przepyszne dania zarówno na słodko jak i na ostro. Ja dziś mam dla Was przepis na mój ulubiony sernik dyniowy. Miąższ dyni w połączeniu z dobrym twarogiem i dużą ilością skórki pomarańczowej tworzy fantastyczny, jesienny deser, któremu nikt się nie oprze. Sernik jest nieziemsko puszysty i delikatny! Na pewno posmakuje – obiecuję! Spróbujcie koniecznie! To najlepszy sernik dyniowy, jaki zrobicie!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * ser 3 x mielony ( może być wiaderkowy ) - 1 kg

    * masło - 50 g

    * cukier - 200-230 g

    * jajo M - 5 sztuk

    * dynia ( zblendowana na puree ) - 200 g

    * cukier ze skórką pomarańczową - 3 łyżki

    * skórka pomarańczowa ( świeża ) - 1 łyżka

    * śmietana 36% - 100 ml

    * mąka ziemniaczana - 4 łyżki

    * mąka pszenna - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Najlepszy sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Tak jak w przypadku wszystkich serników składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Masło ucieramy z cukrem i cukrem ze skórką pomarańczową.

    Dodajemy żółtka - dalej ucieramy.

    Stopniowo dodajemy twaróg i zmniejszamy obroty na minimum lub ucieramy ręcznie.

    Dodajemy odsączone z nadmiaru wody ( koniecznie! ) puree z dyni.

    Wlewamy śmitankę, dodajemy mąki oraz skórkę pomarańczową - wszystko razem dokładnie ucieramy.

    Pamiętajcie, by składniki na sernik ucierać krótko - tylko do połączenia składników.

    Dodajemy partiami ubite na puch białka, delikatnie mieszamy.

    Wylewamy na tortownicę.

    Pieczemy ok. 70-80 minut w 170C w parą wodną na dnie pieca, bez termoobiegu.

    Studzimy w uchylonym piekarniku.

    Na noc wkładamy do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Sery Ser z wiaderka Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować