Szarlotka z jogurtową bezą i kokosem

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was przepis na pyszną szarlotkę z bezą, którą ostatnio nie przygotowałam ja, a moja mama podczas mojej obecności w szpitalu.

Delikatny spód pokryty dużą ilością soczystych jabłek i jogurtową bezą z kokosem jest zawsze idealnym pomysłem do kawki.

Szarlotka z cała pewnością zachwyci wszystkich łasuchów!

Ps. z gałką lodów waniliowych – niebo w gębie!

Spróbujcie i Wy!

Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * jabłka - 1,5 kg

    * jajko - 4 szt

    * mąka pszenna - 2,5 szkl

    * cukier - 30 g

    * cukier puder - 150 g

    * proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki

    * kwaśna śmietana - 3 łyżki

    * jogurt grecki - 400 g

    * budy śmietankowy - 70 g

    * mąka ziemniaczana - 3 łyżki

    * olej - 125 ml

    * sok z cytryny

    * kokos
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Szarlotka z jogurtową bezą i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    JABŁKA:

    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.

    Prażymy na suchej patelni z 2 łyżkami cukru i sokiem z polowy cytryny.

    Nie mają się rozpaść!

    Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, studzimy.

    CIASTO:

    Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem i proszkiem do pieczednia.

    Dodajemy 3 żółtka i ewentualnie odrobinę wanilii ( nie jest konieczna ).

    Dodajemy 3 łyżki gęstej śmietany oraz olej, dokładnie mieszamy.

    Po wymieszaniu rozdrabniamy palcami.

    Wysypujemy na blachę z z papierem do pieczenia, lekko ugniatamy, odstawiamy do lodówki.

    BEZA JOGURTOWA:

    Do misy wlewamy 4 białka ( 3, które zostały z ciasta i 1 dodatkowe ), solimy.

    Ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy 150 g cukru pudru.

    Do ubitej piany dodajemy budyń śmietankowy, mieszamy bardzo krótko.

    W 2 partiach wlewamy jogurt grecki, dokładnie , ale delikatnie mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    Na półkruchy spód wyciągamy przestudzone jabłka, wygładzamy.

    Dodajemy jogurtową bezę, posypujemy obficie kokosem.

    Pieczemy ok. 45-50 minut w 175C góra/dół.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Wiórki kokosowe Jogurt grecki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować