Kruche ciasto śmietanowo-budyniowe z jagodami

3.57 (384 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś przychodzę do Was z kolejnym ( i chyba już ostatnim w sezonie ) ciastem z jagodami. Najlepsze zostawiłam na koniec - ciasto to z całą pewnością zrobi niesamowitą furorę wśród jedzących. Delikatny, kruchy spód przykryty fantastyczną masą przypominającą troszkę sernik ( fani serników z całą pewnością będą zachwyceni! ). Ta masa to jednak nie masa serowa, a masa budyniowo-śmietanowa - naprawdę coś pysznego! W połączeniu z kwaśnymi jagodami i chrupiącą kruszonką tworzy super całość, której absolutnie nikt się nie oprze!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    * mąka pszenna -3 szkl

    * masło ( tarte ) - 250 g

    * cukier - 5 łyżek

    * żółtko - 5 szt

    * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

    MASA:

    * białko - 5 szt

    * cukier - 1 szkl

    * sól - 1 szczypta

    * budyń śmietankowy - 80 g

    * śmietana 18% kwaśna - 330 ml

    * jagody leśne / borówki - 300 g
Wystaw ocenę:

3.57 (384 ocen)

Kruche ciasto śmietanowo-budyniowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy starte masło, łączymy składniki.

    Dodajemy cukier, żółtka, proszek do pieczenia, mieszamy i zagniatamy ciasto.

    Odkrawamy 1/4 zagniecionego ciasta.

    Mniejszy kawałek wkładamy do lodówki na czas przygotowania kolejnych składników.

    Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 29x25 cm ( lub podobnych ) i nakłuwamy widelcem.

    Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

    MASA:

    Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier.

    Dodajemy budynie, miksujemy na wolnych obrotach aż budynie połączą się z białkami.

    Dodajemy śmietany 18% i dokładnie mieszamy.

    Dodajemy borówki i mieszamy niedokładnie.

    Wylewamy na ciepłe ciasto i rozsmarowujemy.

    Mniejszy kawałek ciasta wyciągamy z lodówki, ścieramy na tarce i posypujemy górę ciasta.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Borówki Śmietana 18%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować