Ciasto budyniowe z sokiem i śmietankową pianką z truskawkami

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was totalną nowość, a zarazem ciasto, które zrobiło u nas furorę w weekend! Ciasto jest z pieczonym biszkoptem, ale można je przygotować również w wersji bez pieczenia. To połączenie puszystego biszkoptu z budyniowym kremem przygotowanym z dodatkiem soku i śmietankową pianką z truskawkami. Razem z galaretką tworzy nieziemsko pyszną całość. Naprawdę! Daję sobie rękę uciąć, że zakochacie się w tym smaku! Dla nas zdecydowanie 10 na 10! Spróbujcie!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 24x28 )

    CIASTO:

    * jajko -4 szt

    * cukier - 0,5 szkl

    * mąka pszenna - 3/4 szkl

    * budyń waniliowy bez cukru - 40 g

    * sól - szczypta

    GALARETKA:

    * galaretka truskawkowa - 2 op

    * gorąca woda - 3/4 l

    MASA BUDYNIOWA Z SOKIEM:

    * budyń waniliowy bez cukru - 120 g

    * sok Dr.Witt czerwony - 1 l

    * masło  200 g

    DODATKOWO:

    * dowolny poncz ( ja użyłam wody wymieszanej z cukrem oraz sokiem z cytryny )

    * herbatniki kakaowe - ok. 200 g

    MASA ŚMIETANKOWA:

    * wrzątek - 125 ml

    * żelatyna -2 łaskie łyżki

    * śmietana 36% - 500 ml

    * truskawki - 200 g
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Ciasto budyniowe z sokiem i śmietankową pianką z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSOB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli na duży puch.

    Do osobnej miski przesiewamy mąkę , dodajemy budyń  i dokładnie mieszamy.

    Dodajemy do ubitych jajek, dokładnie mieszamy.

    Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowujemy.

    Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

    GALARETKA:

    Galaretki wsypujemy do miski , zalewamy gorącą wodą , mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

    MASA BUDYNIOWA Z SOKIEM:

    Do garnka wsypujemy budynie, wlewamy sok, dokładnie mieszamy.

    Wstawiamy na mały ogień i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje.

    Gdy masa zaczyna się gotować wyłączamy gaz , dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i mieszamy do momentu aż się rozpuści.

    MASA ŚMIETANKOWA:

    Do szklanki wlewamy gorącą wodę , dodajemy żelatynę , mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

    Ubijamy zimną śmietanę kremówkę , następnie wlewamy wystudzoną żelatynę i miksujemy tylko chwilę aż połączy się ze śmietaną.

    Dodajemy truskawki i dokładnie mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    Z biszkoptu ścinamy skórkę, nasączamy ponczem.

    Wylewamy masę z sokiem, rozsmarowujemy.

    Układamy herbatniki, lekko dociskamy.

    Na herbatniki wykładamy masę śmietankową z truskawkami , rozsmarowujemy i odstawiamy do zastygnięcia.

    Wylewamy lekko stężałą galaretkę i wstawiamy do lodówki. 

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Galaretka Śmietana 36%

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować