Kremówka z bitą śmietaną

3.5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przyznam szczerze, że to jedno z lepszych ciast, jakie jadłam w ostatnim czasie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * ciasto francuskie - 2 płaty po ok. 300 g

    KREM BUDYNIOWY:

    * mleko - 700 ml

    * cukier - 100 g

    * budy waniliowy - 2 x 40 g

    * masło min. 82% - 50 g

    * cukier puder - 2 łyżki

    * śmietana kremówka 30% -  330 ml

    * żelatyna - 2 łyżeczki

    KREM ŚMIETANKOWY:

    * śmietana kremówka 30% -  330 ml

    * cukier puder - 3 łyżki

    * żelatyna - 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Kremówka

Kremówka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Ok. 0,5 l mleka wlewamy do garnka, gotujemy.

    Do 200 ml zimnego mleka wsypujemy budynie, dokładnie rozprowadzamy.

    Do gorącego mleka wsypujemy 0,5 szklanki cukru, mieszamy do rozpuszczania.

    Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy rozpuszczone budynie.

    Gotujemy do zgęstnienia, na koniec dodajemy ok. 50 g masła, mieszamy.

    Gorącą przykrywamy folią, odstawiamy do studzenia.

    Gotowa ciasto francuskie rozwijamy na blaszce, lekko nacinamy w paski.

    Pieczemy na lekko złoty kolor w 200C / góra- dół.

    Z drugim płatem robimy dokładnie tak samo.

    KREM:

    Do szklanki wsypujemy 2 łyżki żelatyny, zalewamy ok. 120 ml gorącej wody, odstawmy.

    Do miski przekładamy zimny budyń, lekko miksujemy.

    Gdy żelatyna wystygnie ubijamy śmietanę.

    Wlewamy ją do wysokiego naczynia, wsypujemy 1 łyżkę cukru pudru, ubijamy na sztywno.

    Do puszystej śmietany wlewamy płynną żelatynę hartując wcześniej.

    Tak przygotowaną dodajemy do budyniu mieszamy.

    Gdy będzie jednolity wykładamy na ciasto ( jeśli jest taka potrzeba to przycinamy je odpowiedni do formy ), wyrównujemy.

    BITA ŚMIETANA:

    Do szklanki wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny, zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody, mieszamy, studzimy,

    Dobrze schłodzoną śmietanę wlewamy do naczynia, dodajemy 3 łyżki cukru pudru, ubijamy na sztywno.

    Mieszamy z żelatyną hartując wcześniej.

    Dokładnie mieszamy, rozprowadzamy na kremie.

    Przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego, odstawiamy do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Budyń waniliowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować