CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dziś przygotowałam dla Was wersję drożdżowego z marmoladą.

Może nie byłoby w nim nic nadzwyczajnego, gdyby nie ozdobny sposób zaplatania, który potem tworzy nie tylko pyszne ale i efektywne ciacho.

Jest mega puszyste i delikatne!

Długo pozostaje świeże!

Koniecznie spróbujcie.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna - 450 g

    * ciepłe mleko - 200 ml

    * jajko - 1 L lub 2 M

    * świeże drożdże - 20 g

    * cukier - 100 g

    * masło  50 g

    * sól - 1 szczypta

    DODATKOWO:

    * marmolada - ok. 300-400 g

    * żółtko + łyżka mleka do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zaplatanie 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Podgrzane mleko mieszamy z drożdżami i cukrem.

    Dodajemy jajka, roztrzepujemy.

    Wlewamy do przesianej mąki, wyrabiamy.

    Dodajemy pokrojone , miękkie masło - wyrabiamy kilka minut ( ja to robię robotem z hakiem ).

    Przykrywamy szczelnie, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Po wyrośnięciu podsypujemy mąką i dzielimy na 5 części.

    Każdą część wałkujemy na prostokąt.

    Wciągamy porcję marmolady na rant.

    Zwijamy i nacinamy tak jak na zdjęciu - tworzymy ozdobny wałek.

    Układamy w wysmarowanej masłem i delikatnie obsypanej bułką tartą formie do tarty.

    Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i odstawiamy na ok. 30 minut do podrośnięcia.

    Pieczemy w 160C z termoobiegiem przez ok. 30-35 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Marmolada pomarańczowa Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować