Piernik bezglutenowy

4 (16 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taki bezglutenowy piernik możemy pozostawić w klasycznej formie albo przełożyć ulubionymi powidłami.
Świetnie sprawdzi się też waniliowy krem.

Bezglutenowy piernik jest lekki i puszysty, a zarazem wilgotny ( co nie jest tak oczywiste w przypadku ciast bezglutenowych ).

Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika!

Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Polecam!

    SKŁADNIKI:

    ( keksówka 24×12 )

    * mąka bezglutenowa lub mix mąk – 400 g

    * jajko L – 4 szt

    * cukier drobny – ok. 300 g

    * proszek do pieczenia b.g. – 3 łyżeczki

    * sól – 1 szczypta

    * przyprawa do piernika ( bez dodatku mąki! ) – 2 łyżki

    * masło min.82% – 160 g

    * mleko – 200 ml

    * kakao gorzkie – 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4 (16 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Piernik bezglutenowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem na puch.


    Dodajemy mąkę bezglutenową, szczyptę soli, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia – krótko ucieramy.



    Wlewamy roztopione, schłodzone masło zmieszane z mlekiem oraz kakao – ucieramy krótko na gładką masę.



    Wylewamy do blachy ( keksówki 24×12 ) wyłożonej papierem, pieczemy ok. 40 minut w 170C ( do suchego patyczka ).



    Oblewamy roztopioną czekoladą.



    Smacznego!

Porady

Taki bezglutenowy piernik możemy pozostawić w klasycznej formie albo przełożyć ulubionymi powidłami. Świetnie sprawdzi się też waniliowy krem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa do piernika Mąka bezglutenowa Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.55 (587 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

piernik milky way

To może cię zainteresować