REKLAMA

Polędwica ze szparagami w sosie kokosowym

wyświetlono: 78 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Szparagi w sosie kokosowym z delikatną polędwicą wieprzową. Taką patelnię zrobicie w 20 minut. Potrawa jest bez laktozy i bezglutenowa. Dodałam jeszcze odrobinę chipsów kokosowych, bo miałam. Nie oderwiecie się od niej, jest taka dobra.

opublikowany: 29.05.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa
    1 cebula
    400 ml mleczka kokosowego
    1 pęczek szparagów zielonych
    natka pietruszki
    sól, pieprz, płatki chili, pieprz czerwony
    olej czosnkowy
    1 łyżka chipsów kokosowych
    100 ml wina białego
    3 łyżki mąki migdałowej/ może być inna pszenna wtedy dajemy mniej/
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę oczyszczam z błon. Kroję na plastry 1 cm. Rozbijam dłonią. Układam na desce. Posypuję solą, pieprzem czarnym, czerwonym, płatkami chili. Na patelni rozgrzewam olej czosnkowy. Wrzucam cebule drobno pokrojoną i przesmażam. Wlewam wino i redukuję aż odparuję płyn. Układam kawałki mięsa i smażę około minuty z każdej strony. Mięso przekładam na talerz, sos który się wytworzył zostawiam na patelni..
    Szparagi obieram i kroję na kawałki. Główki odkładam osobno. Na patelnię przekładam szparagi i przesmażam około 3 minuty. Wlewam mleczko kokosowe 300 ml i duszę kolejne 5 minut. Dodaję mięso. Mąkę rozrabiam w kubku w 100 ml mleczka kokosowego. Wlewam do gotującego się mięsa. Mieszam i zagotowuję. Dodaję główki szparagów, sól, pieprz, chili i duszę na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty. Główki szparagów mają być al dente. Posypuję natką pietruszki, chipsami, i pieprzem czerwonym.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE