Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

4.38 (300 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób

Przepyszne, delikatne i soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie własnym duszone. Podane w sosie z dodatkiem cebulki. Polędwiczka wieprzowa w połączeniu z kaszą tworzy wspaniałe, a zarazem lekkie i dietetyczne danie.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    ( 4 porcje )
    ** polędwiczki wieprzowe 2 szt
    ** cebula – 2 szt
    ** masło – 150 g
    ** bulion – 300 ml
    ** sól
    ** pieprz
    ** papryka
    ** śmietana 18% słodka – 50 ml
Wystaw ocenę:

4.38 (300 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Polędwiczki oczyszczamy, kroimy w plastry.

    Lekko rozbijamy za pomocą dłoni.

    Z każdej strony posypujemy odrobiną soli pieprzu.

    W garnku z grubym dnem / gęsiarce rozgrzewamy masło.

    Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy na złoto.

    Wkładamy nasze polędwiczki , obsmażamy z każdej strony.

    Podlewamy bulionem i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.

    Odlewamy niewielką ilość bulionu do osobnego naczynia , dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

    Całość wlewamy z powrotem do gęsiarki, rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze ok. 3-5 minut.

    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną papryki.

    Polędwiczka wieprzowa najlepiej smakuje na gorąco np. z ugotowaną na sypko kaszą.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Polędwiczki to szybki obiad, który możemy przygotować na kilka kolejnych dni.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować