Zupa chrzanowa w chlebie

4.5 (4 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nie ma wielkanocny bez chrzanu. Jak chrzan to musi być pyszna zup chrzanowa którą podje w chlebie domowego wypieku.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • chleb:

    600 g mąki pszennej typ 650

    1 łyżeczka soli

    2 dkg drożdży

    2 łyżki oleju

    250-300 ml wody letniej

    szczypta cukru

    zupa:

    2 ziemniaki

    1 korzeń pietruszki

    1 kawałek korzenia selera

    1 por biała część

    sól, pieprz

    majeranek

    1 łyżka chrzanu ostrego

    100 ml śmietany 30 %

    2 łyżki octu jabłkowego

    natka pietruszki

    3 jajka

    1 kiełbasa biała

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    olej rzepakowy

    700 ml bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Zupa chrzanowa w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleby:

    Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i letnią wodę taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję zaczyn drożdżowy, sól,olej i wodę. Wodę dolewam stopniowo do uzyskania konsystencji ciasta takiej aż będzie odchodzić od ręki. Wyrabiam kilka minut. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formuję dwa bochenki chleba okrągłe, z kawałka ciasta robię mniejszą kulkę którą przykleję przed pieczeniem. Odstawiam do wyrośnięcia na 90 minut..Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni na 10 minut, potem zmniejszam na 200 stopni na kolejne 10 minut., potem zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze 20 minut. Po wyjęciu studzę na kratce, spryskuje zimną wodą i przykrywam ściereczką. Odcinam wieko chleba, wydrążam miąższ.

    Zupa:

    Por kroję w krążki, cebule drobno i smażę na oleju w garnku. Warzywa kroję pozostałe w kostkę, dodaję do cebuli, wlewam bulion, dodaje czosnek i gotuję do miękkości.Miksuję blenderem, wlewam śmietanę, dodaje chrzan, majeranek roztarty, pieprz i sól. Podaje z przesmażoną kiełbasą jajkami ugotowanymi.

    Do miski wykruszam drożdże, dodaję szczyptę soli, dwie łyżki mąki i mleka letniego około 50 ml. Zaczyn mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, olej i wlewam wodę letnią stopniowo. Ciasto wyrabiam robotem, i w zależności od gęstości ciasta dolewam jeszcze wodę albo nie. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Odstawiam w misce przykrytej ściereczką na 90 minut do wyrośnięcia.

    Ciasto rękoma, dziele na dwie części. Formuję kule. Do jednego chlebka zrobiłam dodatkowo małą kuleczkę na dekielek. Chlebki układam na papierze do pieczenia na blaszce i odstawiam przykryty ściereczką na 30 minut w ciepłe miejsce.
    Piekarnik nagrzewam do 220 stopni i wstawiam chlebki. Piekę 10 minut. Zmniejszam na 200 stopni i piekę kolejne 10 minut. Potem zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze około 20 minut.

    Po wyjęciu z piekarnika spryskuję zimną wodą i przykrywam ściereczką chleby.

    Odcinam górę chlebków, wydrążam środek i podaję zupę w chlebie.
    Zupa:

    Cebulę i por kroję i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojone ziemniaki, seler, pietruszkę korzeń , wlewam bulion i gotuję aż warzywa będą miękkie, dodaję czosnek przeciśniemy przez praskę. Wszystko miksuję blenderem. Wlewem śmietanę, dodaję chrzan, sól, pieprz, majeranek. Jajka gotuję na twardo. Kiełbasę kroję w plastry i przesmażam na patelni suchej. Zupę podaję z jajkiem, kiełbasą, natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tarty chrzan Jajka Ziemniaki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować