Na taki obiad każdy się skusi. Smaczna polędwica w towarzystwie sosu kurkowego jest soczysta, aromatyczna i delikatna. Z apetytem można ja podać w święta na obiad.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 lub 2 polędwice wieprzowe
500g kurek
1 duża cebula
sól i pieprz
150-200 ml śmietany 30%
1 łyżka mąki pszennej
0,5 litra bulionu
masło klarowane lub olej do smażenia
Polędwica w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę nacieram solą i pieprzem. Odstawiam na około 20-30 minut.
2.Polędwicę z każdej strony smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym przez kilka minut aby nabrała rumianego koloru.
3.Grzyby oczyścić,umyć i pokroić na mniejsze kawałki jeśli są duże. Na patelni rozgrzać masło,Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić około minuty na maśle. Po minucie dodaj grzyb Podsmażamy kilka minut
4.Do kurek dolej 0,5 litra gorącego bulionu (może być z kostki) i wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.
5.Podsmażoną polędwicę wkładam do naczynia ceramicznego.
6.Zalewam sosem kurkowym.
7.Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180-200st.C przez 25 minut.
Po upieczeniu polęcwicę kroimy pod skosem w grubsze plasterki i polewamy sosem.
Komentarze