Polędwica w sosie kurkowym

4.85 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na taki obiad każdy się skusi. Smaczna polędwica w towarzystwie sosu kurkowego jest soczysta, aromatyczna i delikatna. Z apetytem można ja podać w święta na obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 lub 2 polędwice wieprzowe
    500g kurek
    1 duża cebula
    sól i pieprz
    150-200 ml śmietany 30%
    1 łyżka mąki pszennej
    0,5 litra bulionu
    masło klarowane lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.85 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwica w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwica 1. Polędwicę nacieram solą i pieprzem. Odstawiam na około 20-30 minut.
  • polędwica 2. Polędwicę z każdej strony smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym przez kilka minut aby nabrała rumianego koloru.
  • kurki 3. Grzyby oczyścić,umyć i pokroić na mniejsze kawałki jeśli są duże. Na patelni rozgrzać masło,Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić około minuty na maśle. Po minucie dodaj grzyb Podsmażamy kilka minut
  • sos 4. Do kurek dolej 0,5 litra gorącego bulionu (może być z kostki) i wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.
  • po,ędwica 5. Podsmażoną polędwicę wkładam do naczynia ceramicznego.
  • polędwica 6. Zalewam sosem kurkowym.
  • polędwica 7. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180-200st.C przez 25 minut.
    Po upieczeniu polęcwicę kroimy pod skosem w grubsze plasterki i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować