Pomarańczowa babka zebra

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna babeczka bardzo wilgotna co nazywa się zebra. Oblana czekoladą gorzką.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka duże

    200 g cukru

    250 ml soku pomarańczowego

    200 ml oleju rzepakowego

    3 łyżki kakao

    300 g maki tortowej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    szczypta soli

    100 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna

Pomarańczowa babka zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

    Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno z solą. Dodaję pół łyżki cukru stopniowo i dalej ubijam aż cukier rozpuści się. Na końcu wlewam żółtka i mieszam mikserem. Wlewam olej z sokiem stopniowo i cały czas mieszam mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodaję mąkę, proszek do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i mieszam. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, wysypuje bułką tartą. Na przemian wylewam w jednym miejscu dwie łyżki ciasta jasnego, dwie łyżki ciasta kakaowego, i znowu jasne, ciemne. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam blaszkę zmniejszam na 180 stopni i piekę babkę około 50 minut. Po upieczeniu wyjmuję babkę z foremki na deskę żeby odparowała.

    Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dekorują babkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada deserowa Kakao Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować