Pomarańczowa babka zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno z solą. Dodaję pół łyżki cukru stopniowo i dalej ubijam aż cukier rozpuści się. Na końcu wlewam żółtka i mieszam mikserem. Wlewam olej z sokiem stopniowo i cały czas mieszam mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodaję mąkę, proszek do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i mieszam. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, wysypuje bułką tartą. Na przemian wylewam w jednym miejscu dwie łyżki ciasta jasnego, dwie łyżki ciasta kakaowego, i znowu jasne, ciemne. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam blaszkę zmniejszam na 180 stopni i piekę babkę około 50 minut. Po upieczeniu wyjmuję babkę z foremki na deskę żeby odparowała.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dekorują babkę.
Komentarze