Pieczona polędwica wieprzowa

4.63 (249 ocen)

  • 30 min

Wystarczy wieczorem zamarynować mięso, a następnego dnia obiad mamy gotowy w kilka chwil. I wcale nie musi to być makaron z serem, a o wiele bardziej wyszukane danie. Tak przygotowane polędwiczki wieprzowe pieczone w całości są bardzo kruche i niezwykle soczyste.

  • 30 min

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 2 szt.

    MARYNATA:

    sos sojowy – 2 łyżki
    ketchup - 2 łyżki
    rozgnieciony czosnek – 3 ząbki
    pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
    olej – 2 łyżki

    PONADTO:

    olej – do smażenia i pieczenia
Wystaw ocenę:

4.63 (249 ocen)

Pieczona polędwica wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona polędwica wieprzowa 1. Składniki marynaty starannie mieszamy.
  • polędwiczki wieprzowe 
2. Z opłukanych i osuszonych polędwiczek odcinamy cienkie końcówki / nie będą nam potrzebne w tym daniu/. Mięso nacieramy marynatą, przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy na całą noc do lodówki.
  • polędwiczki wieprzowe
3. Następnego dnia piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Na patelni na łyżce oleju krótko obsmażamy polędwiczki z wszystkich stron na dużym ogniu.
  • polędwiczki wieprzowe
4. Obsmażone polędwice przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 17 minut bez przykrycia. Po tym czasie naczynie z mięsem wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy je szczelnie folią aluminiową i grubym ręcznikiem kuchennym. Tak zawiniętą brytfankę z mięsem odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie polędwiczki wieprzowe pieczone w całości kroimy na grube plastry i podajemy.

Porady

*jeśli mamy wyjątkowo duże /grube/ polędwiczki, to pieczemy je 20 minut

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować