Danie jest bardzo sycące, smakuje delikatnie i kremowo. Przygotujemy je bardzo szybko. Najlepiej smakuje podane z ziemniakami z wody. Poza sezonem na szparagi może sprawdzi się fasolka szparagowa?
50 min
Dla 2 osób
Składniki:
400g piersi z kurczaka,
300g szparagów,
1 mała cebula,
1 marchewka,
2 łyżki mąki (do panierowania),
1 łyżka oleju,
Sól,
Pieprz,
1/3 łyżeczki ostrej papryki,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
1,5 szklanki wody,
100g śmietany kremówki,
2 łyżki posiekanego koperku,
Kurczak w sosie ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką z obydwu stron. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy.
2.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Wystarczy poruszać szparagami, a same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi kroimy w ukośne plastry, a główki pozostawiamy w całości.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Partiami obsmażamy mięso z kurczaka na rumiano z obu stron.
Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 2 minuty często mieszając. Dodajemy szparagi (bez główek) i przyprawy. Smażymy 1 minutę.
3.Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy filety z kurczaka. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 3-5 minut. Dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze 2 minuty, aż warzywa zmiękną.
Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę i koperek, mieszamy. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku.
Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Życzę smacznego
Komentarze