Polędwica w sosie jeżynowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatna polędwica smażona w glazurze z jeżyn i podana z sosem z tych samych owoców. Soczysta, z lekko kwaśnym sosem, takie połączenia moja rodzina uwielbia. Jeżyny ekologiczne, od mojej cioci więc tym bardziej cieszy mnie taki prezent.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa
    sól, pieprz
    przyprawa do wieprzowiny
    olej rzepakowy

    sos:
    30 dkg jeżyn
    1 łyżka cukru brązowego
    1 łyżeczka sosu balsamico
    1/4 szklanki wina czerwonego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica Sosy

Polędwica w sosie jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę oczyszczam z błon, myję, osuszam i kroję na pół. Posypuję solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i odstawiam na godzinę do lodówki. Do garnuszka przekładam umyte jeżyny, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i zrobią się miękkie. Przecieram przez sitko i przelewam z powrotem sok do garnka, dodaję wino, sos balsamico i redukuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam solą, pieprzem.
    Polędwiczki smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Jak się zarumienią smaruję je sosem jeżynowym i dalej smażę na wolnym ogniu. Przewracam je, znowu smaruję i podlewam wodą od czasu do czasu. Polędwice smażę około 15 minut. Potem zawijam w folię aluminiową, zawijam i odstawiam na 10 minut. Przed podaniem kroję na plastry, i podaję z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Owoce Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Polędwica wieprzowa w sosie chrzanowym

To może cię zainteresować