Seromakowiec z brzoskwiniami to idealne ciasto na święta, które łączy w sobie: kruchość kakaowego ciasta, sera, maku, kokosu i brzoskwiń. Dodatkowym atutem jest efektowny wygląd. Polecam
1 godz. 50 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
200 g margaryny
pół szklanki cukru
5 żółtek
3 łyżki kakao
2 łyżki gęstej śmietany
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
1 szklanka cukru
100 g masła
4 jajka
1 budyń śmietankowy
Masa makowa:
5 białek
1 szklanka zmielonego maku
pół szklanki zmielonych wiórków kokosowych
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ponadto:
1 puszka brzoskwiń
cukier puder do oprószenia
Seromakowiec z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: wszystkie składniki połączyć. Podzielić na dwie części (większą i mniejszą) i schłodzić godzinę w lodówce. Następnie większą częścią wylepić dno blachy ( o wym.25/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w 180 st.
2.Masa serowa: masło utrzeć na puch, połączyć z cukrem i żółtkami wciąż ucierając. Następnie dodawać łyżkami ser i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową.
3.Masa makowa: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać zmielony mak, wiórki kokosowe i mąkę. Całość delikatnie wymieszać.
4.Na podpieczony kruchy spód wylewać łyżkami na przemian, masę serową i makową, tworząc łatki. Podpiec 20 minut w 160 st.
5.Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Wyłożyć na spód podpieczonego ciasta i zetrzeć pozostałe, schłodzone kruche ciasto. Piec kolejne 40-50 minut w 160 st. (do suchego patyczka). Zostawić w piekarniku do wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Seromakowiec z brzoskwiniami najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego!
Komentarze