Seromakowiec z brzoskwiniami

4.17 (453 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Seromakowiec z brzoskwiniami to idealne ciasto na święta, które łączy w sobie: kruchość kakaowego ciasta, sera, maku, kokosu i brzoskwiń. Dodatkowym atutem jest efektowny wygląd. Polecam

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    3 szklanki mąki
    200 g margaryny
    pół szklanki cukru
    5 żółtek
    3 łyżki kakao
    2 łyżki gęstej śmietany

    Masa serowa:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
    1 szklanka cukru
    100 g masła
    4 jajka
    1 budyń śmietankowy

    Masa makowa:
    5 białek
    1 szklanka zmielonego maku
    pół szklanki zmielonych wiórków kokosowych
    pół szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    ponadto:
    1 puszka brzoskwiń
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.17 (453 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Seromakowiec z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: wszystkie składniki połączyć. Podzielić na dwie części (większą i mniejszą) i schłodzić godzinę w lodówce. Następnie większą częścią wylepić dno blachy ( o wym.25/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w 180 st.
  • 2. Masa serowa: masło utrzeć na puch, połączyć z cukrem i żółtkami wciąż ucierając. Następnie dodawać łyżkami ser i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową.
  • 3. Masa makowa: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać zmielony mak, wiórki kokosowe i mąkę. Całość delikatnie wymieszać.
  • Sero-makowiec z brzoskwiniami 4. Na podpieczony kruchy spód wylewać łyżkami na przemian, masę serową i makową, tworząc łatki. Podpiec 20 minut w 160 st.
  • sero-makowiec z brzoskwiniami 5. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Wyłożyć na spód podpieczonego ciasta i zetrzeć pozostałe, schłodzone kruche ciasto. Piec kolejne 40-50 minut w 160 st. (do suchego patyczka). Zostawić w piekarniku do wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Seromakowiec z brzoskwiniami najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować